Българинът смята, че жената е привлекателна до 46 години

Дамите у нас смятат, че е по-добре да се наслаждаваш на зрелостта, вместо да се бориш с нея

Българинът смята, че жената е привлекателна до 46 години

Българите предпочитат естествената красота, под 10 на сто биха се подложили на хирургични мерки за подобряване на външния си вид. Повечето предпочитат козметиката, спортуването и здравословен режим на хранени за поддържане на формата. Жените у нас обаче имат за по-дълго време очи за привлекателността както за собствения си пол, така и за противоположния, докато мъжете по-рано спират да смятат някого за привлекателен.

Като цяло днешното българско общество е за плавно преминаване през различните възрасти – смята за по-добре да се наслаждава на стареенето, да се мъчи да живее с природния ритъм, да се възползва от времето, а не да се опитва да го надбяга.

Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл", направено по поръчка на списание "Жената днес" и Institut Esthederm, и представено от директора на социологическата агенция Първан Симеонов във втроник на конференция, посветена на женския прочит на преходите.

Постмодерното значи опит за менажиране, вместо власт – постепенно свикваме с мисълта, че не можем да спрем остаряването и да властваме над времето, но можем да го менажираме – да живеем по-активно, по-природосъобразно, по-щадящо, посочват от "Галъп интернешънъл". Според тяхното проучване у нас все по-широко се приема мисълта, че трябва да се възползваме максимално от времето си. Дори от остаряването си. "Преходът може би ни е накарал малко повече да обикнем собствените си преходи. И това особено ясно личи през женския прочит на Прехода. Защото именно за жените надбягването с времето все още е по-голям проблем в нашето общество", отбелязва агенцията.

Според проведено между 1 и 8 ноември сред 835 пълнолетни граждани допитване, мерки за външния вид, които са по-бързи и забележими, но могат да бъдат и по-вредни, биха предпочели едва 9% от запитаните. Мерки, които са по-бавни и по-незабележими, но са и по-щадящи биха предпочели 64% запитаните.


Редовната употреба на козметика против стареене се приема добре както от женски, така и от мъжкия пол. 45% от запитаните смятат, че това е ефективен начин да запазят младия си вид. Особено за жените, при които този дял е 58%, но също и за една трета от мъжете (32%).

Здравословният начин на живот изглежда най-добрата опция за почти всички – общо 85% от участниците в допитването смятат така. Малко по-висок е делът на жените (88%), които са убедени, че стремежа към здравословен живот е ефективен метод за "надбягване с времето". Тази мярка също е оценена като най-ефективна сред 82% от представителите на "силния" пол.

Натрапчивата естетична хирургия е навсякъде около нас, но масово не се одобрява. Само 27% приемат естетичните хирургични намеси като ефективни. Останалите са против, висок е делът и на тези, които не могат да кажат. Очаквано, жените, които по-често се подлагат на подобен тип процедури, са малко по-снизходителни в отговорите си от мъжете, но и при тях негативните отговори преобладават.

В общества като нашето времето може би все още тече по-бързо за жените. Преходите, възрастите, епохите слагат по-видимия си печат именно на тях. Очакванията на обществото към тях са по-безпощадни. Все още много жени днес продължават да имат по две работни места (едното у дома). Времето е дефицитно и заплащането за жените е по-ниско. Обществото все още дава на жените по-малко време за младост, отколкото на мъжете.

Доказателство за това е и границата на привлекателността – според мъжете, една жена е привлекателна най-много до 46-годишна възраст, но един мъж – до 51. Според жените – една жена е привлекателна до 51, а един мъж – до 53. Така, общо, жените са смятани за привлекателни до 49-годишна възраст, а мъжете – до 52.

Може би и затова, жените са много по-тревожни в усещането, че винаги се надпреварват с времето – 46% от мъжете се чувстват така, но от жените – цели 56 процента.

Затова и жените като че ли изглеждат поне малко по-убедени, че би било добре да можеш да се наслаждаваш на зрелостта и стареенето, а не да се бориш с тях (81% съгласие при мъжете и 85% при жените).

За външния си вид голямата част от българите отделя най-много до половин час дневно (най-вече при мъжете – 55% от тях казват, че отделят до половин час дневно за външния си вид, но и за 46% от жените това време е достатъчно). При жените – и до един час (за 30% от жените необходимото време на ден е до 1 час). Разбира се, времето за външния вид първо расте с възрастта, а после намалява с възрастта, отбелязват от "Галъп интернешънъл".

Две трети от жените твърдят, че редовно отделят време за маникюр. 15% от жените смятат, че често ходят на масаж. Само 3% от жените ползват инжекции срещу бръчките по лицето си, половината от жените намират, че често правят прическата си при професионалист.

Една трета от българите приемат хранителни добавки, витамини, минерали и т.н., 8% от запитаните казват, че редовно тичат сутрин, 17% - че ходят редовно на танци, 15% - на фитнес. 55% споделят стремеж към здравословно хранене, а 24% казват, че редовно пазят диети.

Разбира се, зад част от отговорите прозира повече желание, отколкото реалност, коментират от социологическата агенция. Но и това е доказателство, че може би у нас бавно си проправя път опитът да се живее по-природно. Или както удачно някой го е нарекъл – бавно живеене.

Живеем във време, в което красотата и "запазването на енергията" на младостта възможно най-дълго са признак на възможности, на социален статус. И това се отнася във все по-голяма степен с еднаква сила и за двата пола, сочат изводите на допитването.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?