Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българинът вече масово подава онлайн данъчните си декларации

Месечната здравна вноска на трайно безработните скача на 18.40 лв.

0 коментара
Българинът вече масово подава онлайн данъчните си декларации

Над 50% от данъчните декларации на гражданите от началото на годината са подадени онлайн, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

От общо 2200 формуляра, подадени до момента, 1200 са пристигнали при данъчните по електронен път.

При приемането на данъчните закони през есента финансовото министерство предложи формулярите да се подават задължително онлайн от 2018 г., но депутатите отхвърлиха предложението с аргумента, че Националната агенция за приходите (НАП) не е готова за това.

Единият вариант за електронно подаване на формулярите е с електронен подпис, а другият – само с персонален идентификационен код (ПИК), който може да се получи от офис на НАП. С въпросния код могат да се ползват още около 50 други услуги като например справка за задълженията към НАП, за данъка за колата, такса смет и данък сгради, подаване на осигурителни декларации и др.

Срокът за подаване на декларациите тази година изтича на 2 май заради предходните почивни дни.

Отстъпка до 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лв., ползват тези, които подадат формуляра до 31 март, нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, и платят данъка си до 2 май.

От тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП, като подадат еднократна коригираща декларация до 30 септември на текущата година. Досега срокът за корекции беше 30 април.

За първи път за доходите от 2017 г. важи данъчно облекчение за безкасови плащания в размер на 1% от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв. Условията са 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания да са в размер на поне 80% от облагаемите доходи. От НАП напомниха, че за първи път бонусът реално ще може да се ползва с подаването на данъчната декларация през 2018 г.

От тази година данък върху доходите няма да се събира върху наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси. Необлагаеми са и наградите, които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба, на стойност до 30 лв.

От 2017 г. с данък върху доходите ще се облагат паричните и предметни печалби, получени от участие в игри, които не са хазартни, при които печалбата се определя на случаен принцип.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за 2017 г. е 460 лв., припомниха още от НАП. За земеделците и тютюнопроизводителите той е 300 лв. Максимумът остава 2600 лв.

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработните) и не са самоосигуряващи се, дължат месечно по 18.40 лв. Досега сумата беше 16.80 лв., като увеличението се дължи на покачването на минималния осигурителен доход. Срокът за внасяне на сумата е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Ако гражданите не платят здравните си вноски навреме и изпаднат от осигуряване, трябва да плащат вноски за пет години назад.

Всички офиси на НАП до 2 май ще работят без обедна почивка. Образците на декларациите вече са налични онлайн и в офисите на НАП, казаха още от агенцията. Плащането на данъците става само по банков път, а ако се направи в банков офис в клоновете на НАП или на ПОС терминал в НАП, не се заплаща такса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.