Българинът, задържан за атентатите в Мадрид, е включен в списъка на терористите

Българин е включен в националния Списък с лица и организации, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Според източници на Mediapool включеният в списъка Тони Радев Миленов от Хасково е същият, който бе задържан във връзка с атентатите в Мадрид на 11 март. Срещу него има образувано следствено дело в Националната следствена служба, заради което попада в списъка. Подозренията са, че той е продал оръжие на извършителите на кървавия атентат, отнел живота на около 200 души, сред които и българи.

В списъка той е посочен като Тони Радев Миленов, роден на 06.01.1978 година в Хасково, който с "с голяма вероятност е известен още като: а)Тунджай Рамадан Рашид;б)Тунджай Рамадан Мюмюн;в)Тони Радев Кафеджиев".

С измененията, гласувани от кабинета днес, се създава раздел трети "Лица, срещу които е образувано наказателно производство за тероризъм, финансиране на тероризъм, образуване, ръководене или членуване в организирана престъпна група, която си поставя за цел да извършва тероризъм или финансиране на тероризъм, приготовление към извършване на тероризъм, явно подбуждане към извършване на тероризъм или закана за извършване на тероризъм по смисъла на Наказателния кодекс". Изменението е направено, за да бъде вкаран списъка Миленов, който е само следствен и още няма присъда за тероризъм.

За задържането на българина съобщиха първо испанските медии, а МВР упорито отричаше като главният секретар ген. Бойко Борисов включително забрани на българските журналисти да говорят и питат за тероризъм.

Министърът на вътрешните работи на Испания благодари на всички служби, включително на българската, за това, което сме направили във връзка с техните операции - заяви Борисов и допълни: "Всички измишльотини, които някой си позволява да пише за България, ние няма да ги коментираме и ви съветвам вие (журналистите - бел. ред.) да не ставате техен рупор в България."

Дни по-късно, след като НСлС образува дело и пусна от ареста Миленов, шефът на следователите Ангел Александров спомена публично за случая.

Името на българина според испанските вестници е Тони Радес с псевдоним Турчина ("Ел Паис") и Анас Българина ("А Бе Се"). Той напуснал Испания на 3 март и бил задържан от българските власти на 8 април.

Испанските власти са уведомили Интерпол, че издирват Радес и още пет лица от източноевропейски държави, информираха "Вангуардия", "Еуропа прес" и "А Бе Се". По време на разследването на атентатите в Мадрид според "Вангуардия" е била установена връзка между ислямските терористи, извършили атентата, и български трафиканти на оръжие. Предполага се, че те са продали на ислямистите намерените в апартамент в мадридския квартал "Леганес" оръжия.

Основното подозрение срещу Радес е, че имал връзка с оръжията (три автомата и един пистолет), намерени в апартамента в "Леганес", където се самовзривиха група терористи. Името и телефонният номер на Радес са били открити по време на обиск в дома му, извършен от испанската полиция няколко дни след атентатите. По тази причина испанските власти са поискали съдействието на България за издирване на лицето. Източниците на вестника са заявили, че става дума за български гражданин от турски произход, който се занимавал с незаконен трафик.

Българските служби работят и по други случаи, загрижени от развитието на различни мрежи от хора, които е възможно да окажат съдействие и помощ за извършване на терористични актове, коментираха източници от МВР.

Приетият от кабинета национален списък подлежи на актуализация в съответствие с измененията на Консолидирания списък на Комитет 1267 (1999 година) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, актуализиран последно на 11 май 2004 г., се посочва в съобщение на правителствената информационна служба.

В списъка са включени и лицата, по отношение на които се прилагат специфични ограничителни мерки въз основа общите позиции на Съвета на Европейския съюз, поради което обновяването на съответните актове на Европейския съюз изисква хармонизиране на националния списък. Промяната е свързана с приемането на Обща позиция на Съвета на ЕС 2004/309/СРЗР от 2 април 2004 година.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: