"Българите бяха измамени": Чужди медии за Борисов и протестите

"Българите бяха измамени": Чужди медии за Борисов и протестите

"България беше приета в ЕС с ясни обещания, а сега се оказва, че българските граждани са били измамени. Тези неща са неприемливи", казва германски депутат пред авторитетното сп. "Политико", цитирано от дойче веле в сряда.

Българската редакция на германската медия отделя внимание и на други публикации, посветени на България, премиера Борисов и протестите.

"В продължение на години България избягва строгостта, с която ЕС се отнася към Полша и Унгария - благодарение на това, че Борисов не води идеологически войни срещу Брюксел и на европейска сцена винаги е готов да демонстрира лоялност към Меркел и към Европейската народна партия. Но умението му да избягва международна критика вече чезне. А кризата в България дори започва да предизвиква тревога в редовете на християндемократите на Меркел, които дълго се смятаха сред поддръжниците и основателите на Борисовата партия ГЕРБ", посочва в анализа си "Политико".

Изданието цитира Гюнтер Крихбаум от ХДС, председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага.

"За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви "обаче" и "ако". (…) Тези неща са неприемливи. България беше приета в ЕС въз основа на ясни обещания и очаквания, а сега се оказва, че българските граждани са били измамени за плодовете, които могат да очакват от членството в ЕС", казва Крихбаум.

Авторите на статията в "Политико" подробно се спират на причините за недоволството на хората, излезли по улиците в България: олигархичната мафия, превзела съдебната система, медиите и тайните служби. Спират се и на обвиненията в корупция, както и на опитите на правителството да успокои протестиращите чрез проекта за нова конституция.

За същото става дума и в дълъг репортаж за германските обществено-правни радиостанции в системата на ARD. Репортажът на Андреа Беер е озаглавен: "Силно его, воля за власт и параноични теории. Българският правителствен ръководител Бойко Борисов".

В началото му авторката представя звукова картина от обиколките на премиера с джипката по строящите се магистрали и разговорите му с хората. "Посланието е ясно: този мъж управлява не само едно моторно превозно средство, а цялата държава: Мигранти, пандемия, финансова криза, икономическа криза, всичко е под контрол – така поучава хората Борисов," коментира журналистката.

В репортажа ѝ става дума за сегашните протести в страната и за исканията на демонстрантите за оставки. Те критикуват корупцията и прекалено безгрижното отношение на прокуратурата към нея. Прокуратурата се смята за благонадежден съюзник на корумпирани политици и бизнесмени", пише Андреа Беер.

Тя коментира личността на премиера, като допуска и някои фактически грешки: "61-годишният Борисов може да изглежда малко смешен, но този як мъж, изкачил се догоре, има изключителна воля за власт. По професия пожарникар, още по времето на комунизма той заема различни постове в МВР и между другото охранява бившия държавен глава Тодор Живков. След промените Борисов основава охранителна фирма, а през 2005 година става кмет на София. През 2006 година основава сегашната правителствена партия ГЕРБ и през 2009 година за пръв път е избран за премиер."

Авторката обяснява, че тогава целта му е била да възстанови доверието на Брюксел и да се пребори с корупцията, защото по този показател България е най-зле в ЕС. Слушателите научават още, че България е последна и по медийна свобода сред страните в ЕС, а българите - както работещите, така и пенсионерите – имат скромни доходи.

Андреа Беер дава думата и на Цветан Цветанов, който разказва за Борисов: "Егото му е толкова силно изразено, че освен него никой друг не може да бъде начело. Това всички го усещат и признават. Но от страх никой не смее да каже истината за това, което се случва." Пред ARD Цветанов казва, че от 2014 година насам Борисов се бори единствено за едно: да остане на власт.

Според бившия вицепремиер, предложението на Борисов за нова Конституция е само печелене на време, а противниците на правителството, излезли на улицата, са млади, добре образовани и с демократична нагласа, казва Цветанов и изразява подкрепата си за тях: "В момента обществото иска съдебна реформа, медийна прозрачност и борба срещу корупцията. Аз смятам, че в обществото се увеличиха несправедливостите."

Тук германската журналистка прави и един ироничен коментар: "Тъкмо Цветанов да критикува корупцията – това звучи леко комично." И обяснява причините за оставките на Цветанов, който, според нея, е човек със закалка в скандалите и сега се опитва да спечели разочаровани избиратели на ГЕРБ за своята нова партия.

"Колкото до Бойко Борисов, противниците на правителството отдавна недоволстват от неговите шокиращи изяви," отбелязва авторката и разказва накратко за изтеклите записи и фотографии. В края на репортажа ѝ отново става дума за протестите срещу Борисов: "На своите плакати демонстрантите го наричат "тиква".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?