Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

България остава на челно място сред европейските страни в негативната класация на Световната здравна организация (СЗО) за държавата с най-мръсен въздух.

Най-потърпевши от замърсяванията са жителите на Перник, където е измерена най-висока концентрация на фини прахови частици – 74 микрограма на куб. м.

Не по-малко критично е положението в София и Пловдив, следвани от Добрич, Хасково, Плевен и Велико Търново. За разлика от повечето градове в страната има и такива като Бургас и Враца, където местните се радват на двойно по-чист и свеж въздух.

Веднага след България в черната класация са Полша и Румъния, които също не могат да се похвалят със свежестта на въздуха, който дишат.

В глобален план най-лошо е качеството на въздуха в Пакистан, Афганистан, Бахрейн, Катар и Бангладеш. За разлика от тях във Финландия, Малта, Дания и Естония се наслаждават на чист въздух, лишен от вредните частици.

Според СЗО, които следят качеството на въздуха в 1600 града в 91 страни по света, само 12 на сто от хората живеят в градове, където качеството на въздуха успява да покрие стандартите.

Основните фактори, които влияят на замърсяването, са зависимостта от изкопаемите горива, от частния транспорт, неефективното използване на енергия в сградите, използването на биомаса за готвене и отопление и т. н.

Високите концентрации на праховите частици водят до сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и инсулти, допълват от СЗО.

Споделяне

Още от България