Българите доплащат 4 млрд. лева на болниците, но не винаги основателно

Българите доплащат 4 млрд. лева на болниците, но не винаги основателно

Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на около 4 милиарда лева годишно, но невинаги са основателни, коментира в понеделник управителят на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев пред бТВ. По думите му в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните - организирано, като се "измислят" различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят.

Дечев обясни проблема с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Тя допуска тълкувания на това какво трябва да се доплаща.

"В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува", каза управителят на здравната каса.

"Не че това не се прави в държавни, главно университетски, болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата", добави той. Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и "затварянето на очите" при тези практики.

С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека ще бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, каза Дечев.

Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.

Дечо Дечев е в спор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба.

Концепцията на министъра, по думите на Дечев, съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве - бедните и болните да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните здравни фондове.

Споделяне

Още от България