Българите харесват ЕС, но без да го познават

Въпреки позитивния образ на Европейския съюз сред българските граждани, липсва познание за същността, структурата и развитието на съюза. Фактът, че повечето българи приемат присъединяването към съюза като нещо позитивно, се дължи на емоции, а не на знания за същността на ЕС. Това каза ръководителят на делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас, който откри днешната дискусия "Образът на Европейския съюз в българските медии", организирана от Делегацията на ЕК в България и посолството на Гърция, която председателства в момента ЕС.

Според проучване на комисията 70 на сто от българите смятат, че са слабо информирани за Евросъюза. Едновременно с това България е на второ място сред страните-кандидати по възприемане на членството като нещо позитивно.

Посланик Куркулас подчерта, че в България сътрудничеството с медиите е от особено значение, защото българите вярват повече на тях, отколкото на някои институции. Затова колкото повече журналистите познават естеството и структурата на ЕС, и хората ще бъдат по-добре запознати.

По данни на комисията за първите три месеца на годината в пресата са публикувани близо 1300 статии за присъединяването на България и ЕС. Положителни от са 300, 1000 са неутрални и само три или четири са негативни.

Димитрис Куркулас открои три погрешни схващания, налагани чрез медиите.

Има усещане, че България твърде дълго е чакала за членство в съюза, каза посланикът. Но ЕС не е съюз от класически тип, а напреднал модел на интеграция и всяка страна трябва да е готова още с приемането си да прилага законодателство от близо 70 хил. страници, посочи Куркулас.

Второто погрешно схващане според него е опасението, че като малка страна, при присъединяването си България ще загуби своята идентичност. Той успокои, че Евросъюзът уважава културния плурализъм и няма една европейска култура.

Третото погрешно схващане е мнението, че ЕС е в дълбока криза и може да се разпадне, защото не постига консенсус по важни теми като Ирак.

По данни на "Алфа рисърч", представени на дискусията, 62 на сто от българите не знаят какво означава затварянето или отварянето на преговорна глава. Над 50 на сто от запитаните казват, че не знаят ползите и вредите от присъединяването към ЕС, посочи Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

За една година от 43 на 56 процента се е увеличил броят на българите, които смятат, че България е подложена на натиск от страна на Брюксел и преговорите се водят неправомерно. Според Димитрова в обществото има висока степен на одобрение за присъединяването към ЕС, но слаба информираност за конкретни стъпки и влиянието върху отделни групи български граждани.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?