Българите харесват най-много папата и Путин

Страната ни е в световния топ 5 по одобрение на ЕС

Папата и руският президент Владимир Путин са най-харесваните от българите световни лидери. Като цяло България и Румъния остават единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Това показва изследване на “Галъп интернешънъл“ за отношението на хората по света и към световните лидери и международната политика, коeто обхваща 50 държави и приблизително две трети от световното население.

У нас папа Франциск е харесван от 65% от българите, докато 9% имат неблагоприятна нагласа към него, което го подрежда първи с нетна стойност на одобрение (56). Веднага след него е руския президент Владимир Путин с нетна стойност на одобрение (34) с 59% симпатизиращи му и 25% с негативна нагласа към него. За сравнение мнението на българите за останалите световни и европейски лидери е силно поляризирано. Германският канцлер

Ангела Меркел е с нетно одобрение (3) с 43% благоприятни и 40% неблагоприятни нагласи. Френският президент Еманюел Макрон е с нетна оценка (-1) с 41% одобрение и 42% неодобрение. Американският президент Доналд Тръмп е нетен коефициент (-25) с 29% одобрение и 54% неодобрение.

България е в световния топ 5 по одобрение на ЕС

България (+55) е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово (+60), Румъния (+60), Виетнам (+59) и Албания (+56). Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на

Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина (-24) и Сърбия (-10) обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите  продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща (-26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. Наблюдава се и повишаване на одобрението сред българите за руската външна политика спрямо предходната година. Действията на САЩ продължават да се възприемат отрицателно, но в малко по-малка степен. Повишение на одобрението у нас има към Китай (+11), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

Европейците не харесват САЩ, Русия и Китай

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ получават нетна стойност -43 в отговорите на гражданите на ЕС, Русия е с -44, а Китай е с -37. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия (+52), а веднага след нас се нарежда Албания (+22). Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия (-61), България (-26) и Северна Македония (-14) са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово (+63), следвано от Албания (+49).
България (+34), заедно с Румъния (+19), остават единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин.

Към руския президент, Финландия (-76) е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди официалното напускане на ЕС) с нетна стойност -65, Испания (-60) и Полша (-53) и др.

Германия (-78) е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76),  Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, положително отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е сред най-малко одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия (-50) , Босна и Херцеговина (-38) са на обратния полюс.

ЕС като стабилизиращ фактор

Попитани дали оценяват като стабилизираща или като дестабилизираща политиката на САЩ, Русия, Китай и Европейския съюз, гражданите в глобален мащаб продължават да оценяват положително най-вече водената от ЕС международна политика. ЕС е и единствената глобална сила, която създава след хората по света усещането, че действа стабилизиращо. В сравнение с преди година, ЕС дори набира скорост – нетната стойност (разликата между отговорите “стабилизира“ и „дестабилизира“) се увеличава от +14 на +22. Междувременно, международната политика както на САЩ, така и на Русия продължава да изглеждат дестабилизираща за повечето хора по света (въпреки че оценките показват леко подобрение в сравнение с предишното изследване). Китай поддържа малко по-добра позиция, но също все още е с отрицателна оценка (нетна стойност от -9).

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните. Кризата на лидерството в света явно продължава. Продължава и кризата в международния ред.  

Споделяне

Още от България