Българите компенсират руското отсъствие на пазара на ваканционни имоти това лято

Между 60 000 и 110 000 евро са бюджетите на сънародниците ни за покупка на „втори дом” в Созопол

Българите компенсират руското отсъствие на пазара на ваканционни имоти това лято

Пазарът на ваканционни е бил стабилен през лятото на 2020 година. Българите са компенсирали отсъствието на руснаци в покупката на ваканционни имоти по Черноморието. Това показва докладът на строително-инвестиционната компания "Грийн Лайф".

Бюджетите на българите са били по-различни тази година спрямо предходни. За апартамент с една спалня в комплекс в Созопол те са плащали средно по 65 000 евро, а за две спални - 100 000 - 110 000 евро, твърдят от компанията.

"Част от купувачите ни през това лято бяха планирали сделка така или иначе, но коронакризата ускори темпа на плановете им. Имахме и клиенти, които взеха и реализираха решението си в рамките на този сезон. Това бяха българи, почиващи в чужбина, които не са си представяли, че този формат на ваканция може да бъде възпрепятстван. През последните 10 години са посещавали българското Черноморие рядко или изобщо не са, но през този сезон преоткриха качествата му и решиха да се сдобият със собствен ваканционен имот тук", коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на "Грийн Лайф".

По думите му най-силният мотив на клиентите да се ориентират към покупка на жилище или вила на морето е търсенето на изгодни възможности за съхранение на парите.

"Около времето на извънредно положение се заговори за покупката на къща извън града като разумен начин за вложение на спестяванията в несигурни времена. Ваканционният имот винаги се е разглеждал като възможна добра инвестиция, но през 2020 година тази нагласа у потребителите се засили", казва Петров.

От компанията посочват, че активността, замразена през март и април, се компенсира в края на сезона. Август и септември са месеците, в които са се случили по-голямата част от сделките за лятото. Расте и интересът на клиентите към ваканционните къщи.

"Семейства с малки или в училищна възраст деца, със средни към високи доходи, които живеят в големите градове - това бе най-често срещаният профил на купувачите на вили в Созопол. Част от тях живеят за постоянно в къщите и искат да пренесат стила си на живот и във "втория" си дом", коментира Екатерина Желяпова, търговски директор "Ваканционни имоти" в "Грийн Лайф".

Най-желани остават апартаментите с една или две спални. Повечето сделки клиентите изплащат с налични средства, а не с ипотеки. Това потвърждава тенденцията за сигурна инвестиция на спестяванията, посочват от компанията.

От "Грийн Лайф" не отчитат промени в намеренията на руските собственици у нас. Те покриват дължимите такси, отдават жилищата си под наем в очакване, че след преминаването на пандемията ще могат отново да ги използват.

Споделяне

Още от Бизнес