Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българите консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

1 коментар
Българите консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

България е на дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показват данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г., предаде БТА.

Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто - са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва статистиката.

Според данните на националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец. Хората у нас основно предпочитат южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг.
Други предпочитане немесни продукти на масата на българина са били картофите - 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви - около 12 кг на година.
Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.
През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза /27 процента/ са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37 процента от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата.

Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия - 85 на сто от населението и в Португалия - 81% . За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС - в три държави-членки по-малко от 40 процента от населението е консумиралоежедневно плодове: Латвия - 35 процента, България и Литва - и двете по 37 процента, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.

В сравнение с консумацията на плодове, доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден - 23 процента, а около 40 процента консумират зеленчуци веднъж на ден.

Своеобразни лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС се явяват две държави - Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден - и в двете страни по 84 на сто.

В дъното на тази класация има пет държави, където по малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци - Унгария /30 на сто/, Румъния /41 на сто/, Латвия, Литва и България - по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. dimitardi100
    #1

    Петър Дънов казва : При ангелите сме се научили да ядем плодове, а при бесовете месо !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.