Българите купуват през интернет най-много смартфони

Двоен ръст на потребителите отчете българският клон eMAG

Българите купуват през интернет най-много смартфони

Българите отделят все повече време за онлайн пазаруване, като най-купуваните стоки са смартфоните и телефоните през миналата година. Това показват данните на платформата за електронна търговия еMAG.bg, която отчете двоен ръст на потребителите за 2014 г. спрямо година по-рано, без да съобщи оборотите и сравнителните данни за 2013 г.

Ръст на покупките през интернет, отчитат и данните на НСИ. Регистрираното увеличение на електронната търговия беше с между 10 и 24% през всеки месец спрямо предходния през цялата 2014 г.

Над 25 млн. посещения е имало в еMAG.bg през 2014 г. Отчетен е сериозен ръст на поръчките през мобилни устройства – над 4 млн., като всяко шесто посещение е направено през смартфон, които са били и най-купуваните устройства през платформата.

Българският потребител средно поръчва по 2 артикула от eMAG.bg.  При смартфоните средната поръчка е на стойност 326 лв, а при телевизорите - 916 лв.

За 2013 г. оборотът на еMAG.bg е бил над 13.78 млн. лв. Това се разбра, след като компанията беше глобена заради акцията Черен петък от Комисията за защита на конкуренцията с 551 549 лв., което е 4% от оборота ѝ. Компанията обжалва решението на КЗК, защото смята санкцията за прекалено голяма.

Електронната платформа ще продължи с промоционалните си кампании и през тази година. От началото на годината е удължен двойно срокът за връщане на закупени стоки през портала от 15 на 30 дни.

Най-активни в онлайн пазаруването са младите

eMAG.bg е най-посещаван от хора на възраст между 25 и 34 години, като разделението между половете е почти равно, с лек превес на жените (54%).

Всеки един потребител прекарва средно по 5 минути на сайта и разглеждат по 7 страници от продуктовата гама на електронната платформа.

Порталът е увеличил двойно предлаганите продукти – до 50 000, което също е спомогнало за ръста на потребителите. Продуктовите страници на е-платформа са били разгледани над 175 млн. пъти.

Най-купуваните стоки за 2014 г. са били смартфони и таблети, следвани от малки и големи електроуреди и компоненти и периферни компютърни устройства.

Ръст на мобилния трафик през втората половина на 2014 г.

Посещенията на eMAG.bg от мобилни устройства са над 4 млн. през изминалата година. Мобилният трафик се е увеличил през втората половина на 2014 г. спрямо първата и постига средна стойност от 20% от общия трафик на сайта. Продажбите през смартфони и телефони са 10% от закупените продукти на годишна база.

Най-продавани стоки през мобилни устройства са смартфони и таблети, следвани от малки и големи електроуреди и играчки и продукти за детето.

Най-активният месец за поръчки е бил ноември, когато се проведе кампанията Черен петък. Тогава са отчетени 1.5 млн. посещения и над 110 000 поръчани продукта. Втори по активност месец е празничният декември, следван от октомври и септември.

Пуснати са нови категории със стоки като книги, козметика, парфюми, Home&Deco, играчки и продукти за детето, за спорт и туризъм, бижута, часовници, застраховки и други. Някои от новопредставените категории отбелязват значително развитие, като например играчки и продукти за детето, които през декември имат пазарен дял между 25% и 50% от онлайн продажбите.

Споделяне

Още от Бизнес