Българите леко се изкачват в световния индекс на щастието - между Египет и Сиера Леоне

В Европа само гражданите на Украйна и Албания се чувстват по-нещастни

Българите бележат сериозен прогрес в световния индекс на щастието през 2017 година, изкачвайки се до 105 позиция от общо 155 държави в света. Преди години българите са били на 129-та позиция. Това показва Световният доклад за щастието, който се публикува всяка година през март.

Въпреки подобрението в рамките на проучването, единствено гражданите на Албания и Украйна се чувстват по-зле от българите в Европа.

Близо до България в класацията са Македония (92), Босна и Херцеговина (90) и Португалия (89). Почти толкова щастливи, колкото българите, са хората от Египет и Сиера Леоне.

Най-щастливи са гражданите на Норвегия, следвани от Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Норвегия се изкачва от четвърта до първа позиция за една година.

През 2017 г. докладът е фокусиран върху влиянието на социалните и демографските фактори върху усещането за щастие – БВП, социална подкрепа, корупция, продължителност на живота и други. През следващата година докладът ще се фокусира върху миграцията.

Наличието или липсата на социална подкрепа в едно общество оказва най-голямо влияние върху усещането на хората за щастие.

Силен положителен момент има и свободата на индивида да взема своите житейски решения, както и доверието между хората. Корупцията и малката продължителност на живота без сериозни заболявания намаляват оценките на страните в списъка.

Информацията е събирана чрез допитвания сред около 3000 души във всяка от страните, а основният задаван въпрос е как оценяват сегашния си живот по скала от 0 до 10.

Споделяне

Още по темата

Още от България