Българите на двата похитени кораба са добре

Тринадесетте българи, част от екипажа на двата отвлечени от сомалийски пирати кораба – "Сейнт Джеймс парк" и "Ейшън глори", са живи и здрави, съобщи във вторник говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов.

"Преговорите за освобождаването продължават и за двата кораба и явно на този етап все още няма някаква конкретна договорка между корабособствениците и пиратите. И двата кораба са заредени с вода, храна, гориво и екипажа не търпи лишения от гледна точка на ежедневните им грижи", каза Горанов.

Плаващият под британски флаг кораб "Ейшън глори", в чийто екипаж има и осем български моряци, се е върнал отново на крайбрежието на Сомалия в района на град Гаракад, след като в петък бе изведен в океана, съобщи румънската агенция Медиафакс, като се позова на съобщение на лондонската фирма "Зодиак".

Компанията посочва, че не е известна причината, поради която е било предприето това пътуване на кораба. Появиха се информации в медиите, според които корабът се е превърнал в база на пиратите за похищението на други кораби.

Плаващият под британски флаг "Ейшън глори", с 25-членен екипаж, в чийто състав влизат още 2 румънци, 10 украинци и 5 индийци, бе отвлечен на 2 януари на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Впоследствие корабът акостира край бреговете на размирната държава..

Екипажът на другия отвлечен от сомалийски пирати британски кораб "Сейнт Джеймс Парк" е добре и се полагат усилия за бързото му освобождаване, се казва още в съобщението на "Зодиак", цитирано от румънската агенция.

На борда на "Сейнт Джеймс Парк" има общо 26 души екипаж, сред които петима български и двама румънски моряци.

Споделяне

Още от България