Българите най-често са летели до Лондон през 2019 г.

Българите най-често са летели до Лондон през 2019 г.

Най-често българите са летели до Лондон през 2019 г. като полетите до там – и по работа, и за почивка, представляват 14.2 на сто от всички пътувания със самолет. Това сочи анализ на посещаваните през миналата година дестинации, представен от онлайн туристическата агенция eSky.

Тя отчита значителен ръст от 10% на резервациите на полети през 2019 г.. Близо 35% от всички пътувания със самолет са имали сключена туристическа застраховка. Значително са нараснали покупките на самолетни билети през мобилни устройство и те вече са почти половината – 45 на сто от резервациите, което е увеличение с 25 процента спрямо 2018 г.

Най-посещаваните от българите държави са били Германия (16.6%), Великобритания (14.7%) и Италия (10.4%). След тях се нареждат Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия, Австрия и Кипър. Вътрешните полети заемат 18% от общия брой резервации.

Средната цена на самолетните билети е била 113 евро, което е със 7 евро по-ниска в сравнение с 2018 г.

Средната цена на билетите до Лондон е била 94 евро. Топ 5 на най-посещаваните градове се допълва от Милано, Франкфурт, Брюксел и Берлин.

Най-много през миналата година са поевтинели самолетните билети до Виена – средно с 50 евро, основно заради навлизането на нова нискобюджетна авиокомпания с полети от София до австрийската столица.

Понижение в цените бележат още Париж - средно с 37 евро по-евтино през 2019 г, Копенхаген - с 18 евро, Хамбург - с 11 евро, Барселона - с 10 евро и др.

Значителен ръст от близо 35% се наблюдава и при междуконтиненталните полети, като сред най-посещаваните дестинации са били Обединените арабски емирства, Тайланд и Индонезия. Най-скъпият закупен самолетен билет в икономична класа е бил до Уагадугу, Буркина Фасо, на стойност 1629 евро.

Сред темите, които най-често са вълнували пътуващите със самолет през 2019 г., са били въпроси, свързани с багажа, превоза на цигари и домашни любимци в самолета., сочи поручването.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?