Българите намалили почивките у нас за сметка на тези в чужбина

Българите намалили почивките у нас за сметка на тези в чужбина

Българите са намалили пътуванията у нас за сметка на тези в чужбина през второто тримесечие на годината, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени в петък.

Общо 886 хил. българи са направили туристически пътувания в страната и чужбина, като това е по-малко с 1.2% спрямо същия период на 2013 г. Българите са пътували основно на почивка или екскурзия, сочат данните на НСИ.

Преобладаващата част от българите (74.7%), са пътували само в страната, което е спад с 13.6% спрямо април – юни 20013 г.  Средно за почивката са харчили по 216 лв., докато в командировка 253 лв.  

Зад граница са били близо една пета (19.8%) в периода април – юни, което е ръст от 34.7% спрямо година по-рано. Средният разход за почивка или екскурзия е бил 386 лв., докато при пътуване по работа са харчили по 1069 лв.

Останалите около 5.5% от българи са пътували както в страната, така и в чужбина през второто тримесечие на годината, сочат данните на НСИ.

Близо половината от туристическите пътувания са на младите (25 и 44 години). Българите над 65 години са пътували предимно в страната, а тези на възраст между 45 и 64 са предпочели чужбина.

По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната, така и в чужбина са били на "почивка и екскурзия“, посочени съответно от 41.4 и 68.0% от тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?