Българите не искат да плащат за “зелен“ ток

Българите не искат да плащат за “зелен“ ток

Българските домакинства не са готови да поемат цената на устойчивото развитие чрез увеличаване на дела на възобновяеми енергийни източници, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), оповестено в понеделник. Националното представително изследване е проведено през ноември 2009 г. в контекста на преговорите в Копенхаген в средата на декември и на настъпващата зима.

Едва 13 на сто от българските домакинства са склонни за плащат повече за чиста енергия, сочи изследването. При това мнозинството от тях - 82.5 на сто, биха понесли само "козметична" промяна в сметките си за ток с до 10 процента повишение.

Готовността да се плаща повече за "зелена" енергия е пряко свързана с равнището на доходи, посочват от ЦИД. Домакинствата с по-нисък доход поддържат по-евтината, макар и "мръсна" енергия. 63 на сто от населението използва дърва за огрев, които продължават да са най-евтината енергийна суровина.

Това показва, че в България устойчивото развитие чрез възобновяеми енергийни

източници не е подкрепено от потребителите и са необходими икономически стимули и кампании, за да се активизират гражданите и бизнеса в тази насока, коментират от ЦИД.

Нужно е българското правителство внимателно да балансира между новите инвестиции и ефекта от покачването на цените върху социално и енергийно слабите, посочват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool