Без особена изненада

Българите не са толкова нещастни, те предпочитат да крият, когато са щастливи

"Щастието не се споделя, за да не ти завидят, да не се дразнят и да не те урочасат"

Българите не са толкова нещастни, те предпочитат да крият, когато са щастливи

"Българите не са нещастни, а по-скоро предпочитат да се представят за такива. Те смятат за нещастни не толкова самите себе си, а по-скоро другите около тях". Това е един от основните изводи от социологическото изследване "Българите и щастието". То е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД по поръчка на фондацията на Цветелина Бориславова “Кредо Бонум”.

Резултатите от изследването бяха оповестени в петък. То опровергава разпространените резултати от различни международни изследвания, които поставят страната ни на едно от последните места в света по усещането за щастие.

На въпрос как оценява щастието си по собствена преценка, българинът си поставя средна оценка 5.57 по скалата от 0 до 10. Запитани обаче дали смятат за щастливи българите като цяло, анкетираните отговарят с оценка от 2.85 по същата скала.

Световната средна оценка за щастие е 5.33, т.е. тя е по-ниска от тази, която българинът дава за себе си.

Според изследването сънародниците свързват щастието най-вече със здравето, хармонията в семейството, със спокойствието и сигурността.

Като най-щастливи и удовлетворени се самоопределят младите хора (18-35 години) с високо образование, живеещи в големите градове.

Най-нещастни и недоволни са възрастните хора над 55-годишна възраст и ниско образованите от малките градове и селата.

Масовата нагласа в България е щастието да не се споделя. Повече от половината от запитаните предпочитат да не демонстрират щастието по различни причини.

22% от анкетираните смятат, че хората не обичат да слушат за успехите на другите, 13% не споделят щастието си, за да не им завиждат, 17% - не го правят от суеверие.

Запитани какво правят, за да се чувстват щастливи, 21% от анкетираните са отговорили, че прекарват свободното си време със семейството си, 18% изкарват достатъчно пари, 10% се забавляват с приятели, 9% предпочитат да доставят радост на околните. Трийсет на сто от анкетираните не са отговорили нищо на този въпрос.

"Измерено количествено, българите са по-скоро щастливи в индивидуален план. В живота на всеки един от нас има ежедневно много неща, които могат да ни носят щастие, просто трябва да се настроим на тази вълна", каза на представянето на изследването Цветелина Бориславова.

Споделяне

Още по темата

Още от

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?