Българите не си знаят правата като здравно - осигурени пациенти

Българските граждани не си знаят правата на здравно - осигурени пациенти, показва национално представително проучване, осъществено от Нов Български университет и НЦИОМ по поръчка на Българското училище за политика.

Близо 42 на сто от българите не знаят какви са здравно-осигурителните им права, 46 на сто твърдят, че са информирани само отчасти.

82% от хората настояват да имат повече права като пациенти, ако имат възможност сами да избират как да си решат здравния проблем. Около 18% от здравно- осигурените обаче предпочитат да имат връзки, ако се разболеят.

Резултатите от проучването показват, че запитаните не могат да се ориентират в здравната реформа, не са наясно с детайлите на различните видове здравни услуги и се чувстват безпомощни пред регламентите и правилата.

Според политолога Васил Гарнизов, ръководител на изследователската част на проучването, това означава, че българските граждани, които са коректни към здравно - осигурителната система, не я познават и я натоварват със свръхочаквания. По тази причина в сферата на здравеопазването е налице голям потенциал за политически популизъм, а партията, която обещае на избриталите достъпно, евтино и квалифицирано здравеопазване, ще помете всички останали на изборите догодина.

Проучването показва, че почти по равен брой - 47.5 процента от мъжете и 45 процента от жените, знаят изцяло своите здравноосигурителни права. Най-запознати със здравното осигуряване са българо-мохамеданите - 61.3 на сто, а по отношение на социалния статус, най-запознати са тези, които живеят без лишения - 62.1 на сто, показват данните от изследването.

Най-неинформирани за системата на здравното осигуряване са хората с образование по-ниско от основното - 72.1 на сто.

Най-често търсят правата си хората на възраст над 60 години - 61.4 на сто, както и тези, с полувисше образование - 64.8 на сто, сочат резултатите от проучването.

Пациентите трябва да са запознати с това какво се случва в лечебните заведения и в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), каза председателят на здравната комисия към парламента Атанас Щерев (НДСВ). Той посъветва НЗОК да работи при условия на по-голяма прозрачност. По думите му приватизацията на лечебните заведения е належаща.

Щерев отново призова за държавно финансиране на частните болници наравно с държавните и общинските, за да спре корупцията.

Здравноосигурителната система е консервативна, няма място за революционни промени, според заместник-министъра на здравеопазването Олег Хинков. По думите му, бедните искат медицинска помощ на минимална цена, а по-възможност - безплатна, а необразованите не могат да преценят диагностично-лечебния процес. По думите му представителите на средната класа искат възможност за избор.

Още от България