Армията тества възможностите за мобилизация, а не се готви за война

Българите не стават много за войници – болни или емигранти

Българите не стават много за войници – болни или емигранти

Армията не се готви за война, а тества възможностите за мобилизация, като до момента проверката е извадила обезпокоителни тенденции. Това стана ясно от обясненията на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов в понеделник.

Той коментира, че много от българските мъже, които могат да бъдат повикани в армията, са или зад граница, или със здравословни проблеми.

"Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности", каза Николов, който е на посещение във Варна.

Армията трябва да поддържа постоянен доброволен резерв от около 3000 души, които да компенсират съкращенията през последните години, но е много затруднена да намери желаещи въпреки заплащането. Сега става ясно, че въоръжените сили не могат да разчитат и на мобилизация в случай на нужда.

Темата бе повдигната от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който миналата седмица обяви, че в страната тече военна мобилизация. Това наложи от Министерството на отбраната да излязат с леко неадекватното съобщение, че "България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава".

Във Варна началникът на отбраната участва в съвещание с ръководството на Военноморските сили, на което бе направен анализ за дейността на флота през миналата година.

Според Николов ВМС са работили много активно, за да поддържат нивото си на готовност и да изпълняват мисии зад граница.

Всички кораби, участвали в международни учения, са се представили блестящо, посочи Николов.

Той каза още, че ВМС са в готовност да оказват съдействие на населението при бедствия и аварии.

Началникът на отбраната съобщи още, че войската, която ще бъде на турската граница, ще се грижи за осигуряване на транспорт за МВР, ремонт на техниката, оформяне или изграждане на палаткови лагери, както и ще оказва съдействие в логистична насока.

Войници няма да изпълняват задачи, свързани с оръжие, посочи Николов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?