Според шефа на "Булгаргаз"

Българите няма да усетят, ако "Газпром" свали цените си от април

Българите няма да усетят, ако "Газпром" свали цените си от април

Дори и "Газпром" да склони да намали цените по действащите договори за доставка на природен газ за България от 1 април, потребителите няма да усетят това, стана ясно от думите на Димитър Гогов, изпълнителен директор на обществения доставки на синьото гориво у нас "Булгаргаз", пред журналисти след обсъждането на новите цени на газа и парното от 1 април в държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Миналата седмица той бе в Москва за пореден кръг от преговори с "Газпром" за сваляне на цената на газа.

За започването на такива разговори се разбраха премиерът Бойко Борисов и президентът на "Газпром" Алексей Милер, който пристигна на посещение в София в края на февруари веднага след съобщения за постигнати отстъпки от 10 процента в цената на руския газ за редица европейски държави и Турция.

 

Гогов коментира, че преговорите с "Газпром" вървят интензивно и ако се увенчаят с успех, то цената на руския природен газ за България може да падне още от 1 април. Въпреки това обаче реално то няма да се усети от индустрията и от бита с централно отопление от топлофикациите, работещи на природен газ.

 

Причината е, че според сегашните цени, на които "Газпром" продава суровината си на "Булгаргаз", поскъпването на газа за вътрешния пазар, по изчисления на обществения доставчик, трябва да е близо 26 на сто. ДКЕВР обаче смята да разреши повишение на тарифите с малко под 13 процента.

 

Така, ако "Булгаргаз" получи по-ниски цени от "Газпром", ще предложи корекция на повишението от 26 процента, а не на 13 на сто, колкото смята да одобри ДКЕВР от 1 април, обясни Димитър Гогов. Според него съответно регулаторът не би трябвало да промени крайната тарифа.

 

Ако шефът на "Булгаргаз" се окаже прав, то българският потребител ще може да усети евентуалното намаляване на цената на руския газ през юли, когато ДКЕВР ще разглежда новото предложение за промяна на тарифите за тогавашното тримесечие.

 

В същото време новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изрази умерен оптимизъм по отношение на хода на преговорите с "Газпром" за намаляване на техните цени.

 

"Много са трудни тия преговори, защото "Газпром" си има договор. Според този договор ние трябва да плащаме близо 600 долара за газа. При положение че те си имат договор и са им

гарантирани тези приходи, намаляването на цената на газа означава, че те трябва да се откажат от тези приходи. Ние плащаме на "Газпром" годишно над 1.2 млрд. долара за газ и ние сега казваме на "Газпром" намалете ни цената със 100 млн. долара, което е трудно да обясним защо те трябва да го направят", коментира Добрев пред БНТ.

 

По време на общественото обсъждане в ДКЕВР на предложението на регулатора за нови тарифи за природния газ и топлоенергията стана ясно, че повишението на цената на синьото се повлиява не само от политиката на "Газпром", но и от намаления местен добив от "Мелроуз". Гогов обясни, че цената на газа от местен добив не е променяна през целия отоплителен сезон и е една от най-ниските в целия регион, но ако продължи поскъпването на петрола на световните пазари, "Мелроуз” ще поиска промяна на цените си.

 

Шефът на "Булгаргаз" отново повдигна въпроса с тежкото финансово състояние на компанията, въпреки че председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че разрешава повишение от 13 на сто, за да не фалира общественият доставчик.

 

"Днес в сметките на "Булгаргаз" има 48 млн. лв., като следващото плащане, което трябва да направи дружеството е в размер на 24 млн. долара. Близо сме до много сериозни трудности в паричния поток и оттам до някаква степен неплатежоспособност, но до фалита сме още далече", обяви Гогов пред членовете на ДКЕВР.

 

По думите му вероятно ще се стигне до ново намаление на капитала на "Булгаргаз" с размера на миналогодишното загуба на дружеството от около 68 млн. лв., ако преди това не се постигнат други подобрения.

 

В същото време държавната газова компания има да си прибира само от текущи вземания 193 млн. лв. От тях 70 процента се падат на столичната топлофикация. От своя страна "Булгаргаз" дължи на свързани лица от порядъка на 150 - 160 млн. лв.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?