Българите оценявали "високо" скромността на Симеон

Правителството на Симеон Сакскобургготски успя да постигне висок икономически растеж и да намали безработицата, пише в днешния си брой авторитетният датски вестник "Берлингске Тиденде", съобщи правителствената информационна служба.

В информацията за българските медии специално се отбелязва, че в статията се изтъква как българите оценяват високо скромността на министър-председателя си.

В обширния материал, публикуван в навечерието на Коледа, е разказана и житейската история на премиера Симеон Сакскобургготски от детството му досега.

Посочва се, че министър-председателят е първият монарх в историята, който е избран от народа си за друг висок пост в страната.

"Животът на Симеон Сакскобургготски е забележителна история. На кого ли се е случвало да стане цар на 6 години, да бъде изпратен в изгнание на 9 години и да се завърне 55 години по-късно, за да спечели парламентарните избори?

Симеон в Мадрид на Коледа, в София - на Нова година

Министър-председателят ще направи на 24 декември следобед обръщение към нацията, съобщиха от правителствената пресслужба. Оттам уточняват, че Симеон Сакскобургготски ще посрещне новогодишните празници в тесен семеен кръг в България, а коледните - в Мадрид.

По време на отсъствието му до 28 декември функциите на министър-председател ще изпълнява вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева.

На 8 януари - четвъртък ще се проведе първото заседание на кабинета за 2004 година.

Не са много хората. Всъщност българският Цар Симеон II е единственият монарх в световната история, който е избран от народа да се заеме с доста различно начинание, от това, което му е определено по наследство", пише авторът, цитиран от правителствената информационна служба.

Като припомня, че е близък приятел на испанския крал Хуан Карлос I, вестникът посочва, че Симеон Сакскобургготски е допринесъл за развитието на демокрацията в Испания.

"Берлингске Тиденде" припомня, че в интервю през пролетта на 1997 г. Симеон Сакскобургготски споделя, че винаги е искал да помага на България.

Вестникът пише още, че България е поканена за член на НАТО и че през 2007 г. има всички шансове да стане член на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България