Българите пият бира наравно с белгийците – по 72 литра годишно

Браншът е във възход, за последните 7 години са открити 700 нови пивоварни в Европа

Българите пият бира наравно с белгийците – по 72 литра на година. Това ни отрежда 14-то място по потребление на бира в Европа, сочи доклад на браншовата организация "Пивоварите на Европа" за състоянието на сектора през 2014 г. в 28-те страни от ЕС плюс Турция.

Средно един европеец е консумирал по 65 литра пиво през миналата година, сочи докладът.

Браншът се възстановява успешно от икономическата криза от 2008-2009 г., като България не прави изключение, показват данните.

Доказателство за това е устойчивият ръст на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа – над 700, което е ръст от 12% спрямо 2013 г. и двойно повече спрямо 2008-2009 г.

Общо пивоварните на Стария континент са 6517, като в тях са произведени над 384 млн. хектолитра бира.

Износът на европейските пивопроизводители към държави от цял свят също се увеличава със 77.5 милиона хектолитра през миналата година, като е ръст от над една четвърт спрямо 2009 г., сочи докладът на пивоварите.

Отварянето на нови предприятия за бира през 2014 г. е допринесло и за увеличаване на пряката заетост в сектора с 3.4 на сто в сравнение с предходната година. Директно в бранша са заети 129 830 души, а индиректно - около 2 млн. европейци. Добавената стойност, която е донесъл секторът, се равнява на 51.5 млрд. евро.

Други ключови фактори за укрепване на индустрията са също непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове пиво, предлагани на европейския пазар.

България е достигнала предкризисните нива

"Страната ни не е изключение от тази тенденция. Българските пивовари предлагат висококачествен продукт с напълно съхранени естествени и хранителни качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат произвежданата у нас бира, но не само", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас.

Данните от доклада на европейските пивовари сочи, че през миналата година са произведени 4.89 млн. хектолитра бира, което е малко повече от това през 2009 г. Това ни отрежда 17-а позиция по обем на производството на бира през 2014 г. сред 29-те страни.

Произведеното пиво у нас през 2014 г. обаче е по-малко спрямо предходната година, когато в 16-те пивоварни у нас са произведени над 5.1 млн. хектолитра бира.

През миналата година българите са изпили 5.23 млн. хектолитра бира., което ни отрежа 14-то място в Европа. Една пета от кехлибарената течност е консумирана в ресторанти, заведения и кафенета, а останалата част у дома с приятели или пред телевизора.

В страните от ЕС България е изнесла 50 хил. хектолитра бира, а други 70 хил. хектолитра в страни извън общността. В същото време у нас са внесени 367 хил. хектолитра бира от страни от ЕС, а извън общността още 99 хил. хектолитра през миналата година.

В бранша у нас са заети 2500 души, а приходите от акциз в бюджета са в размер на 40 млн. евро за 2014 г.

Според последното национално представително проучване на агенция "IPSOS България" от октомври все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над една трета от пълнолетните българи смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36 на сто приемат пивото като "подходяща напитка за тях".

"Факт е, че дори през хладните есенни месеци близо половината от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично", коментира Ивана Радомирова.

Проучването сочи още, че през октомври пиво най-често е консумирано в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 години.

Германци и чехи са лидерите в Европа по пиене на бира

Най-много бира пият в Германия, която е безспорен лидер в класацията с консумирани 86.5 млн. хектолитра бира. Двойно по-малко пиво е изпито във Великобритания – 43.7 млн. хектолитра. Трета се нарежда Полша с 37.6 млн. хектолитра.

Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384 милиона хектолитра пиво.

Чехите обаче бият германците по изпита бира на глава от населението със 144 литра годишно, докато един германец поглъща 107 литра. Трети са австрийците със 104 литра.

Известната с пивоварните си традиции Германия е лидер по производството на кехлибарената течност с 95.3 милиона хектолитра бира през 2014 г. След нея са Великобритания и Полша. Утвърдените в занаята Чехия и Белгия са на 6-о и 7-о място.

Великобритания обаче измества Германия от първото място по брой пивоварни с 1700 срещу 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни. България заема 25-о място с 16 пивоварни.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?