Българите плащат с банкова карта най-вече за почивка, ресторант и книги

Българите плащат с банкова карта най-вече за почивка, ресторант и книги

Българските потребители използват банковите си дебитни и кредитни карти най-вече за плащане на почивката си, за сметките в ресторант или друго заведение и за покупката на книги и списания. Голяма част от предпочитащите онлайн разплащанията дори твърдят, че са готови да се откажат от поръчка, ако търговецът не предоставя възможност за плащане през интернет. Това сочи проучване, поръчано от Виза (Visa) на агенция "Ноема", за практиките на разплащания за стоки и услуги, свързани със свободното време, проведено сред 400 души от десетте най-големи градове в страната.

Според изследването над 50% от българските потребители са правили резервация за почивка с дебитна или кредитна карта, заради леснотата и удобството. 28 на сто от пазаруващите през интернет, посочват, че биха се отказали от поръчката, ако търговецът не приема онлайн разплащания.

"Наблюдава се повишение на потребителския интерес към електронните разплащания за дейности в свободното време. Най-често потребителите избират своята дебитна или кредитна карта, за да платят за три типа прекарване на свободното време: 53% от респондентите правят резервация за почивка, 40% – плащат сметката в ресторант или друго заведение, а 39% – купуват книги и списания. Средната сума, която потребителите плащат на месец за забавление с дебитна или кредитна карта, е 134 лева,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Виза за България.

Проучването показва още, че мъжете плащат най-вече за почивки (56%), докато жените често купуват книги и списания (42%). Дебитните и кредитните карти са най-често средство за разплащане в барове и ресторанти – използват се няколко пъти месечно от 35% от потребителите, които предпочитат този начин на забавление. Книги и списания купуват с карта веднъж месечно 24% от респондентите, които избират да четат в свободното си време, а най-често веднъж на шест месеца заплащат с карта самолетни билети (44%) и почивки (40%).

Други популярни дейности през свободното време за българския потребител са посещенията на театрални постановки, кино прожекции или концерти (48%), както и спортни занимания (17%), които се нареждат след трите фаворита: четене на книги и списания (62%), излизане на ресторант, бар или кафе (56%) и резервация на почивка (53%).

Когато закупуват онлайн стоки и услуги за свободното време, най-често потребителите предпочитат разплащания с дебитна или кредитна карта през сайта на търговеца (42%). От тях 38% живеят в страната спрямо 28%, които живеят в София. Въпреки че това е предпочитан начин на разплащане предимно за потребители на възраст между 18 и 34 години (37%), разликата спрямо потребителите между 35 и 65 години е малка, тъй като 32% от тях също пазаруват онлайн с дебитна карта.

Проучването показва, че все още 30% от потребителите предпочитат разплащания в брой, а 12% плащат през ePay, посочва картовият оператор.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?