Българите плащат такси, ако влизат в Сърбия с лични карти

Българите, които влизат в Сърбия, няма да заплащат такси, ако пътуват със задграничен паспорт. Ако обаче искат да влязат с лична карта, ще трябва да заплатят туристическа такса от 50 евро. Това поясни в понеделник за агенция “Фокус” директорът на дирекция “Консулски отношения” в Министерството на външните работи (МВнР) д-р Иван Сираков.

Повод за това пояснение е информацията от последно време, че български граждани, влизайки в Сърбия, ще трябва да заплащат някаква такса. “Съгласно споразуменията между двете държави, българите със задграничен паспорт влизат в Сърбия безвизово, само с паспорта си. Според информацията, която получихме от сръбското посолство в София, сръбската страна едностранно е взела решение и е предоставила възможност на граждани на Европейския съюз да влизат и пребивават в Сърбия с лични карти. При това положение обаче те трябва да заплащат туристическа такса на самата граница от 50 евро”, каза д-р Иван Сираков.

Той препоръча българските граждани да си носят задграничния паспорт и да пътуват в Сърбия безвизово, като тогава няма да плащат нищо.

Споделяне

Още от Балкани