Българите предадоха охраната на Сити хол в Кербала на иракчани

Българските и полските военнослужещи са се изтеглили днес от Кербала и са се разположили в базите си в покрайнините на града, предаде ДПА. Началникът на полицията в Кербала Абас Фадел заявил, че коалиционните сили са се изтеглили от центъра на града и сградата на кметството и че сигурността в Кербала вече се контролира от иракската полиция.

Изтеглянето на войниците ни от центъра на Кербала е по заповед на командването на многонационалната дивизия, а не национално българско решение, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров за Дарик радио. Той добави, че няма никаква промяна в обстановката в Кербала, с изключени на това, че не охраняваме "Сити хол". Той се охранява от местните власти, с подкрепата на чужди сили, но не наши. Министърът заключи, че за сега не се предвижда българските военни да бъдат преместени в база "Лима" преди октомври месец.

По-рано от пресцентъра на Министерство на отбраната отрекоха контингентът ни да е напуснал града и съобщиха, че основните му задачи се запазват и рейнджърите ни подпомагат местните иракски сили при изпълнението на все по-разширени функции, свързани с опазването на реда и сигурността на града.

Многонационалната бригада под полско командване, в чийто състав е включен българският батальон, тази седмица ще изпълнява задачи по програма за изкупуване на оръжие от населението, съобщи Министерство на отбраната. В районите на два полицейски участъка в Кербала са устроени пунктове за изкупуване на оръжието. Свинаров уточни обаче, че още не е започнала реално операцията по изкупуването на оръжие от иракчаните.

Българи не са участвали в операцията при разминиране на мини южно от Багдад, при която загинаха няколко войници на коалицията, сред които и двама поляци, съобщи говорителят на МО Румяна Стругарова пред Дарик радио.

Обстановката в зоната за отговорност на българския пехотен батальон в Ирак остава "относително спокойна". През изминалото денонощие не е имало престрелки в близост до база "Кило" и в районите на обектите, охранявани от български военнослужещи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?