Българите приемат Азис, но не и гейовете

Екстремисти атакуваха с камъни, бутилки и "коктейли Молотов" участниците в гей парада в София и показаха "настръхналостта" на българското общество срещу различните негови представители.

По време на първия гей парад в София се проявиха два стила на поведение. Единият – европейски на участниците в него. Вторият - крайно консервативен на екстремистите от контра -парада и на представителите на властта.

За разлика от нищо непредизвикващото подобна реакция поведение на стотината хомосексуалисти и техни поддръжници, излезли просто да заявят, че са там и че съществуват, всички останали се показаха като хора с напълно ретроградно мислене - от премиера Станишев, който заяви, че приема, но не одобрява събитието, през някои от лидерите на политическите партии, до църквата, която зае крайно консервативна позиция.

Българинът не само е по-консервативен от предполагаемото в отношението си към по-различния от него, но обществото има добре консолидирана съпротива и дори враждебност спрямо такива хора. Можем дори да използваме и още по-силно определение, защото какво друго, ако не чиста агресия стои зад използването на камъни, бутилки и дори "коктейли Молотов" срещу една малка групичка от безобидни хора, които определяме като "обратни". Тази настръхналост на обществото, което скочи да брани това всички да сме еднакви, да сме в униформи, е крайно притеснителна и говори за неграмотна изостаналост.

Може да се окаже, че отвореното за едно, но крайно консервативно за други неща общество, има сериозен проблем със сексуалното възпитание на младите и не просвещава навреме и по един адекватен начин подрастващите във връзка с тяхната сексуалност, която си остава нещо срамно, неприлично и дори забранено за публично говорене.

Срамно е обаче тъкмо това посредствено мислене - онази социална норма, почиваща на стари принципи и нравствени модели, които се борят срещу различието, маргинализират го и формират посредствени и примитивни характери и нагласи.

Българинът няма проблем с един Азис и далеч по-предизвикателно и на моменти дори отблъскващо поведение, но се засяга на чувства, гордост и достойнство от една малка групичка от хора, които си вървят мирно и тихо по улицата, заявявайки своята сексуална ориентация.

Още от

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?