Българите продължават да се надяват, че левът ще се обезцени

Българите продължават да се надяват, че левът ще се обезцени

Изтеглените през декември ипотечни кредити обърнаха сериозно тежестта в разпределението между евро и лева. Това сочат данните от анализа за развитието на кредитния пазар за последния месец на миналата година, който консултантската фирма "Кредит Център" публикува в понеделник. Съотношението на заемите в евро през декември вече е 49 на сто спрямо 51 на сто за изтеглените в национална валута. За един месец изтеглените ипотечни кредити са намалели с 6 процента. През ноември еврокредитите са заемали 55 на сто спрямо 45 на сто за заемите в лева.

Още през септември консултантите от компанията регистрираха масово търсене на кредити в лева. Посочената от кредитоискателите причина тогава е очакването им, че родната валута ще се обезцени, което като краен резултат ще намали размера на кредита, който те ще върнат на банките. Анализът на ипотечния пазар за декември показва, че интересът на българите към заемите в национална валута не е бил случаен.

През последния месец на изминалата 2007 година от "Кредит Център" са регистрирали изключително висока активност на кредитоискателите. Заради големия брой сделки около 35 на сто от отпуснатите жилищни заеми са останали неусвоени, коментират от консултантската компания. Това е най-характерно за големите градове, където до последния работен ден на банките са се одобрявали кредити. Пословичното за българите чакане на последния момент за уреждане на важни финансови дела "удари" основно големите кредити в границите между 80 и 100 хил. лв. През декември делът на тази група заеми от общия размер на изтеглените кредити падна до 5 на сто при дял от над 16 на сто за ноември.

Ниският дял на тази група ипотечни заеми повлия и върху средния размер на изтегления за страната кредит и през декември е регистрирана стойност от 38 457 евро за страната. През ноември размерът на средния ипотечен кредит, който беше изтеглен, беше 42 600 евро.

Още от Бизнес

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?