Според научна експедиция

Българите произхождат от територията на днешен Иран

Българите произхождат от територията на днешен Иран

Българите са с индоевропейски произход, а не с тюркски и най-вероятно произходът ни е от територията на днешен Иран, съобщи в четвъртък доц. Александър Илиев, който представи резултатите от експедицията "Българите - прародина". “Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните“, съобщи Илиев.

Експедицията е започна под патронажа на Министерство на външните работи, когато министър беше Ивайло Калфин и в нея участват учени от БАН, Софийския университет и др. и е финансирана от различни фондации.

Доц. Илиев заяви, че най-дълго поддържаната теория, че произлизаме от хуните, няма почва, нито генетически, нито археологически, нито антропологически. Според него теорията, лансирана най-вече след 1944 г., че българите са тюрки, също не е правдоподобна. “Анализът на военните умения, на военните титли, на местонахождението, начин на живот и строителство подсказва, че сме много далеч от тюрките и номадите, посочи той. Според учения нямаме големи основания да се считаме и за славяни, защото не принадлежим към този антропологически тип“, посочи той.

Според него не по-малко от 90 процента от българските учени вече считат, че българите имат протоиранска антропологическа култура.

"За мен като антрополог е 100% сигурно, че произходът на българите е индоевропейски, защото нашият ген, нашите мускули, кости, структурите ни е индоевропейска, индоиранска. Освен това начинът на погребване, цялата цивилизация на България е построена именно на тези принципи. Човек трябва да е наистина с много затворени очи и да робува на много ефектни теории, за да не види това", каза доц. Александър Илиев. Проф. Пламен Павлов, участник в експедицията, също коментира, че индоевропейското потекло на българския народ е несъмнено. Доц. Димитър Димитров, който е бил в Северен Пакистан през септември миналата година, също казва в своя отчет, че Средна Азия е вероятната родина на древните българи.

Експедицията "България-прародина" обхваща територията на Северен Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кримския полуостров, Иран, Северен Пакистан и републиките Чувашия и Татарстан, които са в състава на Руската федерация. Тя е пилотна и набелязва местата, където може да има задълбочени теренни проучвания. Най-сериозното предположение за произхода на българите е източната част на Персийския етнически и културен ареал, или територия на днешен Иран, посочиха участниците в експедицията.

Независимо че съвременните иранци и българи са твърде различни, те имат етнически, културни и политически сходства, смятат учените. Те посочват, че Пресиян, Кубрат, Аспарух са ирански имена.

По събрания от експедициите 800 часа видеоматериал и повече от 500 хиляди специализирани фотографии са създадени четири филма, последният от които предстои да бъде излъчен. Това са "Розетата", "Балкхара", "Мадара" и "Ариана".

Споделяне

Още от