Българите пушат най-малко незаконни цигари в ЕС, гърците – най-много

Българите пушат най-малко незаконни цигари в ЕС, гърците – най-много

България е страната с най-нисък дял на потребление на незаконни цигари в Европейския съюз с едва 500 млн. къса употребени непредназначени за местния пазар цигари, което е 3.4%  от общия пазар, докато в Гърция се пушат най-много нерегламентирани тютюневи изделия – 22.4 на сто през 2019 г. Това сочат данните на "Кей Пи Ем Джи" (KPMG), поръчано от "Филип Морис Интернешънъл".

Най-голямата част от непредназначените за българския пазар цигари, макар и с намаляващи обеми, са били т.нар. illicit whites  (цигари, които може да са законно произведени в дадена страна, но с нерегистрани там марки и с единствената цел да бъдат продавани незаконно на други пазари, където не са регистрирани за продажба). Те са част от групата на считаните за контрабандни цигари. Другите са фалшивите изделия, които имитират съществуващи марки.

Интересен момент от проучването е, че именно употребата на фалшификати на популярни марки расте с 38.3% в Европейския съюз и достига 7.6 млрд. къса в ЕС или дял от 19.5 на сто от незаконните цигари, докато като цяло спада употребата на контрабандни цигари.

Според KPMG, фалшивите и контрабандните цигари в България през 2019 г. водят до загуби за държавния бюджет в размер на 74 милиона лева.

В ЕС потреблението на незаконни цигари през 2019 г. продължава да спада за седма поредна година и достига до най-ниски нива досега, сочи още проучването. Изпушените такива цигари са 38.9 милиарда къса. Това е 7.9 процента от общото потребление на цигари в Съюза и 0.7 процентни пункта намаление в сравнение с предходната година.

След Гърция най-висок дял на употреба на незаконни цигари (фалшиви и контрабандни цигари) се отчита в Литва (17.7 процента) и Ирландия (17.5 процента). Но в сравнение с 2018 г. и в Гърция, и в Ирландия се наблюдава тенденция на спад, докато в Литва има леко увеличение.

В другия  край – на най-ниския дял незаконни цигари, освен България, са Германия, Италия, Словакия и Испания също се отчита ниско ниво на незаконни цигари – всяка с по 4 на сто дял от общото потребление.

Споделяне

Още от Европа