Българите с достъп до здравните си досиета през 2018 г.

Българите с достъп до здравните си досиета през 2018 г.

До половин година всеки българин би трябвало да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи здравният министър Николай Петров в понеделник пред БНТ. По думите му болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна.

"Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес", каза министърът.

Министерството ще направи серия от информационни кампании, за да се информират гражданите за новата услуга. Целта е да се засили контролът върху дейностите, финансирани от здравната каса. През следващата година касата ще разполага с 400 млн. лева повече.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването за ремонти също ще бъде увеличен с 5 млн. лева

Здравният министър смята, че трябва да има ново изчисление на клиничните пътеки и да се анализира тяхното съдържание.

"Средствата по всяка от тях са определени през 2006 г., когато средната работна заплата беше 600 лева, сега е над 1000 лева. Процентът за заплащане на труда е все по-голям и това създава напрежение и стремеж да се правят повече пътеки, да се изкарват пари, с които да се защитят заплатите", коментира Николай Петров.

В клиничните пътеки ще бъде вкарат и лекарският труд.

"Правят се разчети, ползват се и специалисти от икономически институти, за да се определят базите за заплащане", допълни министърът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?