Българите са двойно по-нещастни от нормалното за Източна Европа

Гърците обаче са по-нещастни

Българите са двойно по-нещастни от нормалното за Източна Европа

Щастливите хора в България е двойно по-малко от средното за цяла Източна Европа, сочат резултатите от годишното изследване на Асоциацията УИН/"Галъп интернешънъл", публикувано във втопрник.

Само 31% от българите се определят като щастливи, а нещастните и много нещастните са 15 процента. Половината българи (49%) не се чувстват щастливи, но не се определят и като нещастни. Средно в Източна Европа щастливите хора са двойно повече - 58%, нещастните са едва 6%. Ни щастливи, ни нещастни са една трета от хората. 

Проучването е на база на допитване до 64 000 души от 65 държави по цял свят. В България е анкетирана представителна извадка от 1008 души през ноември по метода лице в лице.

Българите изглеждат песимисти и за 2015 година. По-малко от 20% от запитаните се надяват, че следващата година ще е по-добра от предишната, над 1/3 са песимисти, а още толкова мислят, че годината ще е същата. За сравнение - в световен мащаб 42% вярват, че следващата година ще е икономически успешна за тяхната страна. В същото време само 12% от западноевропейците смятат, че 2015 г. ще бъде година на икономически просперитет.

Фиджи е страната с най-щастливо население в света (93%). Най-щастливата страна в Западна и Източна Европа е Финландия, където 80% от хората, декларират че са щастливи. Най-нещастната нация в Източна и Западна Европа е Гърция, където едва 24% от анкетираните заявяват, че са нещастни или много нещастни, което не е изненадващо предвид икономическата криза в страната.

В Африка (75% от хората) и Азия (63%) се намират най-големите оптимисти за следващата година. Обратно, Източна Европа и региона на Близкия Изток и Северна Африка и Западна Европа се оказват най-песимистичните региони.

По повод отбелязваната през тази година 100-годишнина от началото на Първата световна война авторите на изследването са задали на анкетираните и въпроса биха ли пожелали да се сражават за родината си. В глобален мащаб 60% от хората твърдят, че биха грабнали оръжие за страната си, докато 27% нямат такова желание. 

Сред западноевропейците желаещите да воюват са една четвърт, докато в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка делът им е 77%. В азиатските страни желанието да се защитават държавата с оръжие се изпитва от 71% от хората.

В САЩ – 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство - само 27%, Франция – 29% и Германия – 18%. Само 25% от българите изказват готовност да се хване оръжие, а половината хора не биха го направили.

Споделяне

Още по темата

Още от България