Българите са най-малко спортуващата нация в ЕС

За 78% от българите никога не настъпва подходящият момент за малко спорт, показва най-новото проучване на "Евробарометър" за спорта и физическата активност, публикувано в сряда. По този показател страната ни е на първо място в ЕС, също както водим в класацията за сърдечните заболявания.

 

Проучването разкрива, че хората в Северна Европа като цяло са по-склонни да спортуват от тези в Южна. Най-спортната нация в света са шведите. Там само 9% от хората не спортуват дори и веднъж седмично. След българите по мързел са в Малта (75% не спортуват), Португалия (64%), Румъния (60%) и Италия (60%).

 

По малко по-различен начин стоят нещата като стане дума за танци или каране на колело. Общо 51% от българите не правят и това, но тук вече сме изпреварени от португалците (60%), малтийците (57%) и кипърците (57%).

 

Средно 42% от европейците отказват да тренират, а 30% отказват дори да ходят на танци и да карат велосипеди.

 

Проучването показва, че шведите определено са най-спортната нация. Те също така оглавяват класацията и за най-голяма продължителност на живота в страната - средно 79.9 години. Българите пък са трети отзад напред със 70.9 години. По-назад от нас по средна продължителност на живота са само латвийците (68.9) и литовците (68.4).

 

"Резултатите от проучването на "Евробарометър" потвърждават необходимостта от мерки за насърчаване на повече хора да спортуват и да бъдат физически активни във всекидневието си.

 

Това е изключително важно не само от гледна точка на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората, но и заради значителните икономически разходи, дължащи се на липсата на физическа активност", коментира еврокомисарят по въпросите на спорта Андрула Василиу .

 

Комисията е поела ангажимент да подкрепи усилията на страните членки за насърчаване на обществеността към по-голяма активност.

 

Проучването е проведено по поръчка на Европейската комисия в 28-те страни от ЕС в периода от 23 ноември до 2 декември 2013 година. Анкетирани са близо 28 хиляди души от различни групи от населението във всички страни членки.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?