Българите са най-пристрастените в света към junk-food

Българите са най-пристрастените в света към junk-food
Проучване на международната агенция Synovate показва, че българите са най- пристрастените в света към т.нар. джънк фууд (junk-food). Седемдесет на сто от анкетираните в страната са отговорили, че редовно посещават заведения за бързо хранене, предаде Ройтерс.

Най-неподатливи към вкуса на този вид храна са в Швеция и Малайзия, като само един от пет от запитаните в двете страни са казали, че се нуждаят от нея.

Половината от американците и британците казват, че не могат да се откажат от джънк фууд.

Допитването, осъществено сред 10 300 души в 12 държави в рамките на глобалното проучване "Здравословен живот", показва, че нагласите на хората към здравословния начин на живот е доста нелогично.

Над половината анкетирани признават, че ядат всичко, което пожелаят, когато пожелаят. Една трета казват, че обичат джънк фууд толкова много, че не могат да се откажат.

Една трета от анкетираните твърдят, че най-често посягат към нездравословна храна, когато са потиснати.

Един от четирима анкетирани казва, че прави нещо, за да компенсира нездравословните си навици – физически упражнения, ограничаване на храната, цигарите или алкохола.

"Това отношение може да не изглежда напълно разумно, но когато става дума за храна, здраве, контрол на теглото, хората са противоречиви", заявява Стив Гартън от Synovate.

"Ние проведохме същото проучване в края на 2007 г. и сега хората изглеждат не по-малко объркани, отколкото са били тогава", посочва Гартън. Според него всичко се свежда до това дали мислим храната като удоволствие или просто като поддържане на организма и повечето хора се люлеят между двете.

"Първосигналната реакция към лоши новини или дори към отегчението, често е чаша чай и нещо сладко за разведряване", казва Джил Телфорд от екипа на Synovate във Великобритания.

"По подобен начин, един лош ден може да стане много по-добър с една или две солидни чаши шардоне вечерта", добавя тя.

Повечето анкетирани казват, че за справяне с натрупаните килограми те се насочват към засилена физическа активност и ограничаване на храната.

Страните, в които хората предпочитат да правят второто, са Обединените арабски емирства, Бразилия, САЩ, Испания, Великобритания и Канада.

Испанците и бразилците са най- склонни да правят всичко и каквото и да е, за да намалят теглото си. Причина за това най-вероятно е страстта да изглеждат добре – нещо важно за плажната култура в двете страни.

"Повечето от половината анкетирани смятат, че проблемът е в избора на храна, а не толкова в заседналия начин на живот, което отново ни връща към обърканата роля на храненето в нашия живот", добавя Гартън.

Проучването е правено чрез директни или он-лайн интервюта през февруари 2009 г. в Бразилия, България, Канада, Китай, Индия, Малайзия, Холандия, Испания, Швеция, САЩ, ОАЕ и Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от