Българите са похарчили над 18.4 млн. евро в чужбина през майските празници

Това е ръст от 12% спрямо година по-рано

Българите са похарчили над 18.4 млн. евро в чужбина през майските празници

Българите са похарчили над 18.4 млн. лв. в чужбина с карти Visa, издадени от български финансови институции по време на празниците през май. Това е с 12% повече спрямо миналата година. Сравняваните периоди са 19 април – 2 май, 6 – 8 май и 21 – 24 май 2016 г. спрямо 10 – 13 април, 6 – 8 май, 21 – 24 май 2015 г.

Това показват данните на Visa Европа за България, която включва разплащанията, извършени лице в лице на ПОС терминали, онлайн разплащанията и разплащания на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО транзакции).

Общият потребителски разход с български карти Visa в празничния период около Гергьовден тази година надхвърля 5 млн. евро, а броят на покупките достига 115 хил. Общият брой на покупките лице в лице за тридневния период достига почти 45 хил., а сумата надхвърля 2.5 млн. евро.

За втора поредна година държавата, в която има най-голям брой регистрирани покупки на ПОС терминали във всеки от трите дни, е Великобритания.

Транзакции лице в лице в същия период са регистрирани и в дестинации като Бахамските острови, Бахрейн, Еквадор, Куба, Казахстан и други.

През 2016 г.,в дните около 24 май български карти Visa са използвани при чужди търговци (на ПОС терминали, онлайн и чрез МОТО транзакции) над 147 хил. пъти, а общата сума, изхарчена за този период, възлиза на 6.7 млн. евро. В сравнение с предходната година това е ръст от 24% в броя на покупките и над 16% в стойността на изхарчената сума.

По време на великденските празници на тази година изхарчените средства с карти Visa нарастват с 10% спрямо Великден 2015 г. (9 –13 април) и достигат стойност от над 3 млн. евро. Броят на направените покупки е близо 55 хил., което е с почти 25% повече спрямо 2015 г.

Най-много средства за втора поредна година са изразходвани в Италия, където родните потребители са направили над 5000 покупки в празничните дни на стойност близо половин млн. евро. Това е увеличение от над 30% в потребителския разход на българите на Апенините и е най-голямата сума в сравнение с всички останали държави по света.

Във Великобритания българските граждани са осъществили над 7 хил. покупки на обща стойност 234 хил. евро, или с 10% повече от 2015 г. В южната ни съседка Гърция стойността на изхарчените средства нарастват с над 60% и надхвърлят 230 хил. евро, а броят на покупките достига 2 хил.

Данните на Visa Европа показват и значителна употреба на български карти Visa на ПОС терминали в Германия и Испания.

Употреба на български карти Visa през същия период е регистрирана и в страни като Кувейт, Непал, Чили, Казахстан, Фарьорските острови и Тринидад и Тобаго.

Ръст от 23% в онлайн търговията

Visa Европа в България отчита силни резултати и в областта на онлайн търговията, където са регистрирани над 70 хил. транзакции на обща стойност над 2.7 млн. евро, или с близо 23% повече в сравнение с великденските празници през 2015. Пикът на разплащанията онлайн във Великобритания е бил на 29 април, когато българските граждани са направили над 12 хил. онлайн покупки на стойност над 450 хил. евро само за 24 часа.

Българските потребители са пазарували най-много от търговци, регистрирани още в Унгария, Люксембург, Ирландия и САЩ, като общо в петте страни са направени близо 75% от всички покупки онлайн.

Делът на разплащанията на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО транзакции) бележи ръст от повече от 118% и достига малко над 820 хил. евро по Великден, а броят на транзакциите от този тип надхвърля 22 хил.

Съветите на Visa

От Visa Европа дават и съвети на потребителите на карти при пътуване в чужбина.

Преди да пътувате зад граница първо е необходимо да проверите датата, на която изтича вашата карта, както и да се уверите, че имате достатъчно средства в сметката.

За по-сигурно направете фотокопия на картата и паспорта си и ги съхранявайте отделно на безопасно място, съветват от Visa.

Запишете телефонните номера на кол центровете на Visa България.

Не дръжте картите и парите си на едно и също място – така няма да загубите всичко едновременно, ако някой открадне чантата или портмонето ви.

На оживени места дръжте чантата или портмонето близо до тялото си.

Използвайте сейфовете в стаите на хотелите, за да съхранявате ценни вещи.

Когато плащате с карта Visa, проверете информацията за направената покупка, преди да поставите своя подпис или да въведете своя PIN.

Пазете копие от всички бележки от извършени плащания, за да можете да ги проверите в месечното извлечение.

Запомнете своя PIN, ако планирате да теглите местна валута от банкомат, и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате, съветват още от Visa.

Споделяне

Още от Бизнес