Българите са се вслушали в призива на премиера да почиват у нас

В София ще има световен музей на туризма

Българите са се вслушали в призива на премиера да почиват у нас

Българите са се вслушали в призива на премиера Бойко Борисов и ще почиват у нас, сочат прогнозите на Министерството на туризма. София ще има и световен музей на туризма, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова.

Според предварителните разчети се очаква до края на годината близо 3.3 милиона българи да почиват у нас, което е ръст от около 5% спрямо миналата година, каза министър Ангелкова.

По думите ѝ това се дължи на всички инициативи за насърчаване на вътрешния туризъм, които е предприело ведомството.

В момента тече кампанията за 50-те малко познати туристически обекти, която се финансира от оперативна програма "Регионално развитие".

Тази седмица започна и съвместната кампания с израелското посолство, която е на принципа на публично-частното партньорство и от 1 юли ще има и интернет игра с награди.

Вече са готови и 8-те културно-исторически маршрута, които обхващат територията на цялата страна. Предстои да се разработят и рекламни материали за тях, за да станат по-разпознаваеми, каза министър Ангелкова.

Основен акцент в политиката на министерството през тази и следващата година е културно-историческият туризъм, защото страната ни има огромен потенциал в тази сфера, каза Ангелкова.

Изложбата в Лувъра на тракийските съкровища по българските земи пък ще помогне за ръст от 5% на чуждите туристи у нас през тази година, показват предварителните анализи и разчети.

Световен музей на туризма ще се прави още в София. Министерството на туризма е получило одобрението за това от Световната организация по туризъм, каза министър Ангелкова.

Очаква се и ръст на чужди туристи от редица пазари, които да компенсират спада на руснаците и украинците. По данни на туроператорите се очертава увеличение на туристите от Германия с около 5%, Гърция - 10%, Полша - 8%, Турция - 10%, Беларус - 4%, Чехия - до 6%, Македония - 3%, Сърбия - 3%, Австрия - до 15%, Молдова - около 40%, Франция - над 5%, Израел - 10%, Латвия и Литва - по над 40%, каза Ангелкова.

"Вакуум няма да има при прехвърлянето на плажовете от Министерството на регионалното развитие към Министерството на туризма и процесът ще е плавен, защото сме в постоянен диалог с колегите", заяви министър Ангелкова пред областните управители и кметове по Северното Черноморие. Плановете са от 2016 г. плажовете да бъдат прехвърлени на подчинение на Министерството на туризма.

Тя подчерта също, че ведомството ѝ продължава диалога с Министерството на външните работи за облекчаване на процедурите за издаване на визи, но процесът изисква време.

Министърът посочи още, че сред най-важните задачи пред ведомството в момента е да приключи работата по регламентиране статута на националните курорти в максимално кратки срокове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?