Българите са шампиони по пазаруване на коледни подаръци в последния момент

Българите са шампиони по пазаруване на коледни подаръци в последния момент

За поредна година българите са шампиони по пазаруване на подаръци в последния момент, като една трета правят това часове преди да седнат на празничната трапеза. Половината от българите ще похарчат между 40 и 150 лв. за подарък, като основното перо е за купуване на играчки за децата. Това показват резултатите от обширно телефонно проучване на компанията "Профи Кредит" проведено в страните, в които оперира групата – Чехия, Полша, България и Словакия сред 2500 души.

Най-любимите класически подаръци във всички страни са играчките, книгите и електрониката, показва допитването.

В четирите държави коледните подаръци се купуват през декември. Чехите са най-предвидливи от всички. Близо половината от тях (46.7%) правят покупките за празниците в течение на цялата година.

За поредна година на другия полюс са българите, които отново потвърждават склонността си да пазаруват в последния момент. Едва 3.1% от сънародниците ни купуват подаръци преди началото на декември, 58% правят това в течение на последния месец на годината, а 31.5% – в навечерието на Бъдни вечер часове преди да седнат на празничната трапеза.

Пазаруващите в последния момент у нас ще бъдат дори повече от миналата година, когато един от всеки 5 (19.3%) беше посочил, че ще купи подаръци в самия празничен ден.

За сравнение в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат купуването на подаръци за последния ден са едва между 3% и 7%.

Половината българи ще похарчат за коледни подаръци сума между 40 и 150 лв., сочи изследването на "Профи Кредит". Всеки пети (21.9%) е планирал да вложи в покупки за близките си между 150 и 380 лв. Средствата са почти толкова, колкото са готови да заделят и поляците. Най-щедри от изследваните страни са словаците, където почти всеки пети (18.5% от запитаните), ще похарчи сума между 380 и 770 лв.

"С всяка изминала година забелязваме тенденция да се увеличават онлайн продажбите преди Коледа в Словакия, Чехия и Полша. За разлика от там обаче, българите все още не се доверяват на този начин на пазаруване. 95% от анкетираните през нашия кол център посочват, че купуват подаръци основно в магазина. Едва 5% са тези, които се доверяват на онлайн пазаруването", коментира Светломира Янкова, маркетинг директор на "Профи Кредит" за България.

Болшинството от българите (72%) заявяват, че не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци. Останалите са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника. 40.7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят кредит тази година, като процентът е съизмерим с този в Словакия и Полша, докато в Чехия едва 16.6% от хората биха прибегнали до заем за тази цел.

Най-често посочваната сума, която биха ползвали българите като кредит за Коледа, е между 150 и 380 лв. Чехите отговарят, че ако вземат заем, той ще е по-голям от 380 лв.

"В периода преди Коледа отбелязваме винаги по-голям интерес към потребителските кредити, като по правило те се ползват за покупка на вещи за домакинството и за подаръци за децата", казва Светломира Янкова. Преди да тръгнете да теглите заем обаче, от "Профи кредит" съветват да не се увличате от празничната еуфория, да внимателно да прецените финансовите си възможности като си определите предварителен лимит на харчовете.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?