Плевнелиев пред CNN:

Българите са в много по-добра ситуация от гърците

Българите са в много по-добра ситуация от гърците

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за CNN, излъчено в събота.

"Младите българи са в много различна и много по-интересна и много по-положителна ситуация от младите гърци. Причината е, че младите българи нямат планини от дългове и могат да решат своите приоритети и след това да ги финансират", заяви той.

Плевнелиев посочи, че в България нещата не са перфектни, но въпреки това вървим по правия път. "Не сме перфектни, безработицата достига 11.5 процента, икономиката отбелязва растеж 0.1 процента. Думата растеж се говори по цялата планета в момента. Много политици говорят за растеж. Но растежът не може да бъде базиран на увеличаващи се планини от дългове за сметка на поколенията. Растежът може да бъде постигнат само със структурни реформи и устойчиви действия", заяви Плевнелиев.

Запитан как се постига балансът, той отговори: "Балансът значи каквото и да правиш, да харчиш, каквото имаш, а не колкото искаш. За много страни в момента правилната дума не е растеж, а прогрес. За някои страни да направят прогрес значи да стоят на стабилна повърхност и след това да отбелязват растеж по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Правим структурни реформи, работим здраво", каза още Плевнелиев.

"Като министър не бях само министър, а и мениджър по кризисните ситуации. Но успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България. И сега можем да говорим за устойчиво развитие", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от България