Българите със сметки в Швейцария на светло след 2018 г.

Страните от ЕС ще получават автоматично информация за гражданите си с пари в швейцарски банки

Българите със сметки в Швейцария на светло след 2018 г.

България и останалите страни в Европейския съюз ще получават автоматично информация за гражданите си със сметки в швейцарски банки. От 2018 г. банковата тайна за европейските клиенти на тези финансови институции ще отпадне. Това става възможно, след като в сряда ЕС и Швейцария подписаха спогодба за данъчна прозрачност. С нея двете страни се задължават да обменят автоматично информация за сметките на гражданите си, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Спогодбата ще влезе в сила от 2018 г., а целта ѝ е да се ограничи укриването на данъци основно от европейски граждани, които използват за целта строгата банкова тайна в Швейцария.

Споразумението беше определено от ЕК като „историческо“. „Спогодбата отбелязва нова ера в областта на данъчната прозрачност и сътрудничеството между ЕС и Швейцария. Това е удар срещу укриващите данъци и още една стъпка към по-справедливо облагане в Европа“, коментира еврокомисарят по данъчната политика Пиер Московиси.

От ЕК обясниха, че по силата на споразумението от 2018 г. всяка година властите във всяка страна от ЕС ще получават имената, адресите, данъчните номера, рождените дати на гражданите си със сметки в Швейцария. Ще се изпраща и финансова и счетоводна информация. Според комисията това не само ще помогне на държавите в борбата им с укриването на данъци, но ще направи сметките в швейцарски банки по-малко атрактивни.

В момента Брюксел приключва преговорите за такива спогодби с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино. Очаква се те да бъдат подписани до края на годината.

Преди дни стана ясно, че швейцарските власти може да оповестят публично част от имената на българи със сметки в местни банки. Конфедеративната данъчна служба на Швейцария започна да публикува в интернет имената на данъчни измамници със сметки в местни банки. Мярката важи само за хора, които швейцарските власти не могат да открият.

Досега България не е получавала данни от Швейцария за българи със сметки в местни банки, обясни преди време министърът на финансите Владислав Горанов. От 2007 г. НАП може да получава данни за българи със сметки в Швейцария, ако те поискат това, за да платят данъците си в България, а не в страната, където държат пари. От 1 януари действа спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Тя дава възможност на данъчните да искат информация за това дали българи имат сметки в Швейцария, но при положение, че срещу тях се водят разследвания за укриване на данъци. Досега България не е отправяла подобни запитвания.

Реформа на корпоративното облагане

Междувременно в сряда ЕК обяви, че се подготвят промени в правилата за корпоративно облагане в рамките на ЕС. В съобщението от Брюксел не се дават подробности за конкретните мерки. Казва се само, че корпоративното облагане трябва да стане по-справедливо и в същото време да се гарантира, че фирмите плащат данъци в страните, в които формират печалба.

През 2011 г. ЕК лансира идеи за промяна на подхода за формиране на данъчната основа за фирми, които работят на територията на няколко страни от ЕС. Според нея трябва да има единен механизъм за пресмятане на данъчната основа, но без да се уеднаквяват ставките в отделните държави. Концепцията включваше данъците на компании, формиращи приходи от няколко държави, да се събират от данъчните служби в държавата, в която е регистрирано дружеството майка. Тяхно задължение е да ги разпределят сред страните, в които дружеството формира печалбата си. В сряда от Брюксел съобщиха, че реформата в корпоративното облагане ще се основава именно на тези идеи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?