Българите се отдават на отглеждане на охлюви, твърди чешки вестник

България използва удобен момент на пазара и започна да отглежда сериозно охлюви, пише във вторник пражкият вестник "Лидове новини", цитиран от БТА. Стоката се изнасяла основно във Франция, където охлювите са признат деликатес, пояснява изданието и добавя, че така най-бедната страна в Европейския съюз е развила динамичен отрасъл с отглеждането на охлюви.

Вестникът помества репортаж за фермата за охлюви на Красимир Костов в околностите на Плевен, като изтъква, че иначе луксозният деликатес изобщо не се радва на популярност в самата България.Очаквало се тази година страната да изнесе около 800-900 тона охлюви и сходни продукти, което е шест пъти повече от 2008 година.

Френските чревоугодници имали такъв апетит, че българите се надявали през следващата година да открият нови 300 ферми, в допълнение към вече съществуващите 50.

Франция и Италия, които са най-големите потребители на охлюви в Европа, годишно поглъщат между 25 и 36 хиляди тона, но понеже популацията им на Запад намалява, тези страни разчитат главно на внос от Източна Европа.

Хората в България, които в миналото гледаха прасета, крави и пилета, сега търсят алтернативни източници за преживяване, пише "Лидове новини" и цитира Красимир Костов, който казва: "Хората ни се смееха, когато преди две години започнахме да отглеждаме охлюви, но по-късно всички полудяха по новия бизнес".

Споделяне

Още от България