Посланикът в Лондон Константин Димитров:

Българите се превръщат в изкупителни жертви за проблеми в британското общество

Камерън ще предизвика ЕС с нови ограничения за социалните помощи

Българите се превръщат в изкупителни жертви за проблеми в британското общество

Посланикът ни в Лондон Константин Димитров обяви, че българите се превръщат в изкупителни жертви за проблеми в британското общество, които нямат нищо общо с тях. Тази позиция бе изразена на фона на сигналите за разделение в управляващата във Великобритания коалиция за плановете на премиера Дейвид Камерън да ограничи достъпа на мигранти от страни от ЕС.

Димитров коментира в интервю за "Дейли телеграф", че нито една молба от британски работодатели, които искат да наемат на работа български имигранти, не е била отхвърлена от влизането на страната в Европейския съюз през 2007 г. досега.

Според посланика няма фактори, които да предполагат увеличаване на броя на хората, които идват да работят законно във Великобритания от следващата година. По думите му повечето българи, които са искали да работят в страната, вече са го направили, а освен това Великобритания не е и най-предпочитаната от тях страна.

Той коментира обаче, че реториката на някои политици има много негативно влияние, а образът, който се създава на българите, наранява националната гордост.

Темата за притока на българи и румънци във Великобритания след 1 януари, когато отпадат ограниченията за тях на британския трудов пазар, обаче продължава да занимава местните власти и медии.

Обмислят се ограничения за социалните помощи

Премиерът Дейвид Камерън се кани да предизвика Брюксел, като удължи драстично срока, в който новодошлите трябва да са пребивавали в Обединеното кралство, преди да имат право на социални придобивки.

Единият вариант, който се обмисля сериозно, е имигрантите първо да докажат, че постоянно пребивават от една година във Великобритания - тоест четири пъти повече от досегашния задължителен срок - и тогава да добият право за социални облаги.

Вестник "Сънди таймс" предрича, че подобен ход на британските власти би довел до остра съдебна битка с Европейската комисия, която забранява страните членки да дискриминират своите граждани и гражданите от съюзните страни в правото им на социални придобивки.

В понеделник Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор, посочи, че когато британското правителство уточни какви промени възнамерява да въведе по отношение на достъпа до социални помощи от граждани на други държави от ЕС, Европейската комисия ще поиска да се увери, че те отговорят на законодателството, свързано с правото на свободно движение в Общността.

ЕК ще оцени съвместимостта със законодателството на ЕС на всяка нова мярка на британското правителство по отношение на достъпа на граждани на ЕС до придобивки в страната, когато подробностите станат известни, добави Тод.

Той отбеляза, че по отношение на неработещите граждани на ЕС общностното законодателство изисква приемащите държави да прилагат защитни мерки срещу т. нар. социален туризъм. Неработещите граждани могат да получават социални помощи в държава от ЕС, различна от тяхната родина, само ако са постоянно пребиваващи в приемащата държава, посочи говорителят.

Той добави, че онези граждани на ЕС, които работят в приемаща държава от Общността, според европейското законодателство следва да получават равностойно отношение с местните граждани, що се касае до достъпа до трудовия пазар и условията за работа.

Разделение в управляващата коалиция

В същото време "Дейли мейл" съобщава, че управляващата коалиция е разделена по отношение на плановете на Камерън. Против тях са либералдемократите.

Кметът на Лондон Борис Джонсън обаче подкрепя ограничителните мерки и подчертава, че е дошло време Великобритания да затегне контрола на условията, при които европейски мигранти идват в страната, допълва изданието.

Парламентаристите, които подкрепят вземането на мерки срещу Румъния и България, приветстваха тази инициатива, но смятат, че тя не е достатъчна, посочва британският вестник.

Консерваторът Питър Боун смята, че ограниченията трябва да останат в сила.

"Напълно правилно е да направиш достъпа до социални придобивки по-труден за новите имигранти, защото една от причините, поради които хората прекосяват Западна Европа, за да стигнат тук, е това, че нашите помощи са по-щедри, отколкото в други страни", твърди той.

"Все пак, това не решава фундаменталния проблем, който е в това, че когато отворим вратата за Румъния и България, ще дойдат хиляди и хиляди. Трябва да ги спрем, защото броят им ще бъде толкова голям, че нашите усилия за намаляване на имиграцията ще бъдат съсипани. Най-лесното нещо е да запазим трудовите ограничения за още пет години и да не правим каквото ни казва ЕС", посочва парламентаристът консерватор.

150 000 души в петиция срещу работниците от България и Румъния

Вестник "Дейли експрес" пък съобщава, че под неговата петиция за блокиране на очакваната мигрантска вълна от Румъния и България вече са се подписали 150 000 души.

Петицията призовава премиера Дейвид Камерън да запази трудовите ограничения за румънци и българи и след 1 януари 2014 г. Според изданието петицията ще бъде изпратена на Даунинг стрийт тази седмица.

Почти половината британци са на мнение, че на румънците и българите не бива да се дава право да живеят и работят във Великобритания, пише вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на допитване.

Според сондаж на телевизия "Ченъл 5" 47 процента от британците смятат, че имигранти от двете страни не бива да имат право да живеят, работят и да получават социални помощи във Великобритания, а 56 на сто от запитаните мислят, че имиграцията се е отразила негативно на страната им.

Според допитването едва една четвърт от анкетираните смятат, че румънците и българите трябва да бъдат третирани като останалите граждани на Европейския съюз, а 18 процента от запитаните преценяват, че гражданите от тези две страни трябва да имат по-ограничени права да живеят, работят и да се ползват от британската система за социални помощи.

Споделяне

Още по темата

Още от България