Българите ще могат да стоят до 90 дни във Великобритания при Брекзит без сделка

Над 54 000 българи вече са се регистрирали за уседналост в Обединеното кралство

Българите ще могат да стоят до 90 дни във Великобритания при Брекзит без сделка

В случай на Брекзит без сделка гражданите на Европейския съюз ще имат право на 90 дни престой в Обединеното кралство и за това няма да се изисква виза. За по-дълъг престой ще се изисква специална регистрация. Това съобщи посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс пред бТВ.


Има нова схема за уреждане на статута на европейските граждани, като повече подробности за нея ще бъдат оповестени в скоро време, каза дипломатът.

Вече 54 000 българи са се регистрирали през приложение на своите смартфони, поясни тя. Процедурата е лесна и призоваваме и останалите българи в страната ни да го направят.

Хопкинс разкри още, че на бюрото ѝ има часовник, който отброява времето до напускането на Великобритания от ЕС, планирано за 31 октомври 2019 г.

На въпрос дали процесът е обратим, тя коментира:

"Сегашното правителство и премиерът Борис Джонсън съвсем ясно посочиха, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври 2019 г. Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички. Трябва обаче да сме готови за всички сценарии, включително да напуснем на 31 октомври без сделка."

Към момента защитният механизъм за ирландската граница е един от въпросите, които трябва да бъдат договорени, каза Ема Хопкинс. По нейни думи сега договореният механизъм е недемократичен и предвижда ангажименти от британска страна, които няма как да бъдат контролирани.

По повод решението от сряда за спиране работата на парламента, дипломатът каза, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре работата на парламента. През последните 60 години тя често е одобрявала подобна стъпка и не става дума за позиция относно Брекзит, заяви Хопкинс.

Споделяне

Още по темата

Още от България