Българите ще работят в Гърция при по-облекчен режим

До края на месеца ще бъде разработена по-гъвката процедура за наемане на български сезонни работници от гръцки работодатели. Това ще стане чрез актуализиране на спогодбата между двете страни за наемане на сезонни работници, каза във вторник социалният министър Емилия Масларова след среща с гръцкия си колега Савас Цитуридис.

Традиционно много българи заминават през лятото на работа в Гърция, където възнагражденията са доста по-високи от тези у нас. Най-често родните гайстербайтери са заети в селското стопанство или помагат при гледането на възрастни хора. Понякога обаче набирането на сезонни работници за Атина се прави от съмнителни фирми, които не осигуряват обещаните условия за работа.

Към момента няма официални данни колко са нелегалните български емигранти в Гърция, въпреки че през миналата година страната предприе редица мерки за узаконяване на незаконно пребиваващите чужденци.

Гръцките работодатели ще могат да търсят българи за сезонна работа само чрез Агенцията по заетостта. Това обаче не изключва посредничеството на частни фирми, но само такива, които са лицензирани от агенцията, предвижда новото споразумение.

То ще даде възможност да следим движението на българите, които работят в южната ни съседка. Ще знаем и точно колко гърци работят у нас, какви заплати получават, какви осигуровки плащат, обясни Масларова.

Българите ще имат ясни формулирани договорни отношение, а преди да заминат в Гърция ще знаят точно какви заплати ще получават, на колко отпуск имат право и какви гаранции им дава гръцкият работодател, уточниха експертите.

По думите на Цитуридис в момента около 27 000 българи работят сезонно в южната ни съседка. Гърция изпитва най-голям недостиг на работна ръка в сферата на земеделието и животновъдството, допълни той.

Цитуридис отбеляза, че в края на годината Атина ще преразгледа двугодишното ограничаване на трудовия пазар за българи и румънци. Подобно на повечето страни от ЕС и Гърция въведе ограничителни мерки за работниците от новите страни членки на блока.

В края на първата година ще анализираме как са се развили нещата до момента и ще видим дали има нужда от промяна на мерките към София и Букурещ, коментира Цитуридис, като подчерта, че промяната в никакъв случай няма да е в негативна посока.

Споделяне

Още от България