Българите стават по-щедри, но още са на опашката

Българите стават по-щедри, но още са на опашката

Българите са станали по-щедри през 2012 г., но въпреки това страната ни остава сред последните двадесет в света по този показатели и заема 118 от 135 възможни места. Това сочи проучване на Световният дарителски индекс на КАФ (World Givin Index), което най-изчерпателното изследва благотворителното поведение на хората по света.

 

В България броят на хората, ангажирани с доброволческа дейност (7 %) и на тези, които са помагали на непознат (36 %) е с най-високите си равнища откакто страната ни участва в това проучване.

 

С 5 % спрямо предходната година се е увеличил броят на хората, които са дарили пари за благотворителни каузи. Общо 15% от хората в България са дали пари за благотворителност през изминалата година. За сравнение година по-рано са били 10%.

 

"Радостно е, че процентите на България вървят нагоре и можем да регистрираме по-голямо дарителство и съпричастност“, коментира Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация "Помощ за благотворителността в България“, партньор на проучването.

 

Според проучването САЩ са най-щедрата държава в света, следвана от Канада, Бирма (Мианмар) и Нова Зеландия, които си поделят второто място, и Ирландия на пето място.

Топ 10 на щедрите държави продължава с Великобритания, Австралия, Холандия, Катар и Шри Ланка. Най-стиснати са Гърция, която заема незавидното последно 135-о място и Хърватия (134).

Като цяло светът е станал по-щедър, констатира проучването. Въпреки свиването в глобалната икономика, средният процент на хората, които даряват пари, участват в доброволчески инициативи и помагат на непознати се е увеличил .

Навсякъде по света жените са по-склонни да дават пари за благотворителност, докато мъжете са по-склонни да бъдат доброволци и да помогнат на непознат. През последната година у регистрирано голямо увеличение на броя на мъжете, които са помогнали на непознат.

Развиващите се икономики се изкачват в класацията като в Индия 244 милиона души са дарили пари за благотворителност в сравнение с 163 милиона в предходната година. В Китай 373 милиона души са помогнали на непознат.

 

Мианмар е страната с най-голям дял на хората, които даряват пари за благотворителност (85 %). Това подчертава факта, че даряването е нещо повече от само богатство. В действителност, от десетте държави в челото на класацията осем не са в Г-20. Великобритания е на второ място (76 %), Малта трета ( 72% ) и Ирландия и Тайланд съвместно четвърти (70 %) .

 

В Индия все повече хора даряват пари за благотворителност в сравнение с където и да било по света - над 244 милиона души. Пакистан също влезе в топ десет за броя на хората, които даряват пари за благотворителност след трета поредна година с бедствени наводнения , засегнали повече от пет милиона души.

 

В сравнение с 2011 г. най-голям ръст има в броя на младежите, участващи в доброволчески дейности - сред 15-24 годишните ръстът е от 18,4% през 2011 г. до 20.6% през 2012 г. През последните пет години тази възрастова група премина от групата "най-малко вероятно да бъде доброволец“ до втората „най-вероятно да бъде доброволец“ .

 

Туркменистан е на първо място в списъка на страните с най-голям дял на хората, даряващи време (57%) , следвана от Шри Ланка (46%), САЩ (45 %) , Мианмар (43 %) и Филипините (43 %).

 

Благодарение на голямото и нарастващо население на Индия, заедно с рязкото увеличаване на дела на хората, заети с доброволческа дейност (от 10% до 18% ), Индия изпревари САЩ като държавата с най-много доброволци - 157 милиона.

 

Американците са по-склонни да помогнат на непознат в сравнение с жителите на всяка друга държава през 2012 г. (77%). Като абсолютна стойност американците са на трето място по брой хора, които са готови да помогнат.

 

Катар е втора по големина дял на хората, които помагат на непознат (73 %), следвана от Либия (72%) , Колумбия (70 %) и Сенегал (68 %) .

 

Заради огромния брой население Китай оглавява класацията за най-голям брой хора (като абсолютна стойност), помагащи на непознати. В страната това правят над 373 милиона души.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?