Българите в Берлин местят протестите в работно време

Продължава и кампанията да изпращат мейли на депутатите

Българите в Берлин местят протестите в работно време

Българският протест в Берлин с искания за оставки на правителството и на главния прокурор се мести пред сградата на Канцлерамта, немския еквивалент на Министерския съвет у нас. 

Решението бе обявено на традиционната неделна демонстрация в немската столица, която сега стана част и от координираните протести на българите по цял свят. 

В четвъртък – 6 август – сънародниците ни в Берлин ще скандират пред сградата на Канцлерамта в работно време, така че все повече политици в Германия с българските проблеми – корупция, липса на реформи, цензура, унищожаване на природата… 

"Ще им зададем въпроса защо подкрепят правителство, което позволява това", обясни един от организаторите на акцията. 

Това е поредната част от активната информационна кампания на българската диаспора в Берлин. 

На 23 юли сънародниците ни проведоха протеста си пред централата на Християндемократическия съюз. С възгласи на немски "Слепи ли сте?" и "Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?" демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България. 

Успоредно с това продължава и кампанията с имейли, които се изпращат на депутати от Бундестага. Списъкът с адресатите е разширен, като в него влизат всички политически сили без крайнодясната Алтернатива за Германия. 

На депутатите се изпраща кратка информация за ситуацията в България, станала повод за многохилядни протести, линкове към статии на немски език в местната преса и покана за участие в събития на българската общност. 

За пореден път българите в немската столица изразиха солидарността си с протестиращите срещу правителството и главния прокурор у нас. 

"Искаме да покажем, че всички сме заедно и се подкрепяме, като съвпаденията в исканията си на 100%", казаха участниците.

Те представиха и символичен подарък за премиера Борисов – учебник по наказателно право – а мигове по-късно пространството пред посолството ни в Берлин беше озвучено от скандирания "Оставка!" и "Гешев е позор!".

Споделяне

Още по темата

Още от България