Българите в чужбина да не плащат здравни вноски, поискаха от ДСБ

Българите, които трайно пребивават в чужбина, могат да не плащат здравни вноски в България, а когато поискат да възстановят правата си на здравноосигурени, да платят най-малко 6 вноски. Това предложиха от Демократи за силна България в четвъртък.

Миналата седмица българи, живеещи в чужбина, се оплакаха в електронните сайтове, че е несправедливо да бъдат принуждавани да плащат задължително здравни осигуровки, както изисква Законът за здравното осигуряване, при условие, че се осигуряват в страната, където живеят и работят, и не ползват българските здравни услуги.

В коментар по този повод председателят на здравната комисия в Народното събрание Атанас Щерев се оправда, че наистина тези граждани имали право, но от базата данни на НОИ било много трудно да се различат добросъвестните емигранти от останалите, които пребивавали без осигуровки в чужди страни и си идвали в България, за да ползват българските здравни услуги, без да плащат.

Щерев обаче не се ангажира как може да се реши проблемът.

Не е справедливо българите, живеещи в чужбина, да се осигуряват два пъти - в България и в държавата, в която живеят, обясни депутатът от ДСБ Теодора Константинова. Тя допълни, че българските ученици и студенти в чужбина се осигуряват от държавния бюджет и затова трябва да бъдат изключени от сметката.

Според ДСБ не е необходимо осигуряващите се в чужбина да подават лично декларации, смятат от ДСБ. Това можело да става по интернет и по факс, поясни още Константинова.

ДСБ е на мнение, че не трябва да се увеличават повече здравните вноски. Прогноза, че това непременно ще се случи още наесен, независимо коя политическа сила ще бъде на власт, направи в сряда шефът на здравната комисия Атанас Щерев.

Петър Москов от партията отхвърли и идеята за децентрализация на здравната каса, обявена също в сряда. Според Москов това би довело до ликвидация на касата и до проктическото създаване на два типа здравноосигурителни системи - за бедните и за богатите.

От ДСБ възразиха и срещу евентуалното въвеждане на диференцирани здравни вноски за пушачи и непушачи, както предлага Щерев. Според партията трябва да бъде увеличен процентът, който се отделя за профилактика, от акцизите върху тютюневите изделия и алкохолните напитки. Теодора Константинова уточни, че сега за профилактика се отделя един процент, но той би могъл да бъде увеличен до 10 пъти.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?