Българите в чужбина имат още седмица, за да подадат заявления за гласуване

Българите в чужбина имат още седмица, за да подадат заявления за гласуване

Българите, които живеят извън страната, имат още една седмица да подадат заявления, за да участват на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Срокът изтича на 28 февруари. До момента има подадени над 15 хиляди заявления. От подадените заявления пък зависи броят на секциите, които ЦИК в последствие ще разкрие. 

Най-много български граждани, заявили желание да упражнят правото си на вот, засега има в Турция - над 5 000, следвана от Великобритания с над 1700 и Испания, САЩ и Германия. До момента с решение централната комисия е разкрила избирателни секции в сградите на дипломатическите представителства на България в чужбина. Окончателният брой на секциите извън страната ще бъде известен след изтичането на срока за подаване на заявления.

В страните извън ЕС не могат да се разкриват повече от 35 секции, след последните изменения в Изборния кодекс по предложение на Патриотичния фронт. Според закона, за да бъде открита секция на определено място, трябва или да има дипломатическо представителство, или да има подадени 60 заявления на желаещи да упражнят правото си на вот.

В понеделник БНР съобщи, че българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулските представителства на страната ни във федералната република. Практиката в Германия е изборни секции да бъдат организирани само в дипломатическите и консулски служби на дадена страна

Споделяне

Още от България