Българите в чужбина работят най-често като медицински сестри и строители

Българи, заминали да работят в чужбина чрез посредническа фирма, най-често са наемани като медицински сестри, строителни работници и персонал в хотел, съобщи Галина Александрова от Агенцията по заетостта, цитирана от БТА.

124 са регистрираните в агенцията фирми, които извършват посредническа дейност за работа в чужбина. 55 са фирмите, които намират работа на морски специалисти.

По данни на агенцията, 800 българи са заминали да работят в чужбина с помощта на посредническа фирма през миналата година. За първото тримесечие на тази година работа в чужбина са започнали 279 лица.

Миналата година 5270 морски специалисти са започнали работа чрез услугите на посредници, а през първото тримесечие на годината като морски специалисти са заминали 1745 лица.

Регистрираните фирми-посредници осигуряват работа в Израел, Португалия, Тунис, Чехия, Белгия, Холандия, Италия, Испания, Великобритания, Ирландия, Дубай, Либия, Кувейт, САЩ, Бахрейн, Мароко, Кипър.

В договорите е записано, че наетият българин не трябва да получава по-ниско възнаграждение от минималната заплата за съответната страна, уточни Александрова. Във Великобритания медицинските сестри работят за около 5 британски лири на час, заплатите за строители в Испания са около 25 евро за 8-часов работен ден, в Ирландия селскостопанските работници получават не по-малко от 6.40 евро на час.

Често фирмите не регистрират сключените с чужди работодатели договори в агенцията, като вероятната причина е, че не контактуват директно с работодател, а с чуждестранни посредници и не могат да представят в договора предмета на дейност, което е пречка при регистрацията в агенцията.

Ако договорът не е регистриран в агенцията, разрешителното на фирмата може да бъде отнето, каза Александрова. Други нарушения на посредниците са, че понякога искат от работника, на когото са осигурили работа в чужбина, повече от допустимите в закона 25 % от първата получена заплата.

Агенцията по заетостта предвижда съвместни проверки с Главната инспекция по труда за изпълнението на законодателството във фирмите-посредници.

Споделяне

Още от България