Българите в дъното и на световна класация по дарителство

Световен спад в броя на дарителите на пари, на положилите доброволчески труд в подкрепа на благотворителна клауза и на помогналите на непознат през 2011 г., сочи Световният КАФ Дарителски Индекс 2012. Той изследва тези три аспекта на благотворителност в 146 държави и покрива над 90 процента от населението на земята.

В тазгодишната класация България е на 137-о място, което дели със Сърбия. С отчетеното финансово дарение от всеки десети българин в последния месец, страната ни се нарежда преди Русия и Украйна, където даряват 7 на сто от хората. Благотворителността на българите обаче значително изостава от Словакия (37%), Полша (28%) и Унгария (26%).

 

Според проучването всеки трети българин (31%) е помогнал на непознат човек през произволно избран месец от годината. Само 4 процента от българите обаче са помогнали с доброволен труд, според проучването.

 

През миналата година щедростта в световен мащаб е намаляла и дарителството е огледален образ на световните икономически модели, пише още в доклада. Според него, острият спад в благотворителните нагласи в световен мащаб през 2011 г. довел до така нареченото "двойно пропадане” в дарителството.

 

Според доклада, процентът на хората, които даряват пари за добри каузи, ангажирани са с доброволен труд или помагат на непознати са намалели през изминалата година и са по-ниски от резултатите за 2007 г.

 

Дарилите пари за благотворителност в света са станали по-малко - 28% през 2011 г. в сравнение с 29.8% през 2007г.

 

Хората, помогнали на непознат през 2011 , са били 45.1%, - в сравнение с 47% през 2007г.

 

Съотношението в областта на доброволния труд е 18.4% през 2011г. спрямо 21.4% през 2007 г.

 

Анализът на глобалното дарителство през последните пет години показва, че дарителството изживя спад през 2009 г., в годината след финансовата криза от 2008, възстанови се през 2010 г., и след това отново спадна рязко през 2011 г.

 

Като цяло Световният Дарителски Индекс на КАФ установява, че Австралия е най-щедрата държава на света, а на второ място е Ирландия. Канада е на трето място, следвана от Нова Зеландия, САЩ, Холандия, Индонезия, Великобритания, Парагвай и Дания.

 

Навсякъде по света, жените даряват повече пари, отколкото мъжете, но мъжете са по-склонни да работят като доброволци и да помогнат на непознат в нужда.

 

В доклада се посочва също, че между различните поколения има разлики в дарителството. През последните пет години, сред 16- 24 годишните вероятността да дарят средства е с 10% по-малко спрямо хората над 50 години.

 

Най-много хора даряват пари в Индия - 164.5 млн. души. Най-много доброволци има в САЩ - 105.1 млн. души Най-много хора са помогнали на непознат в Либерия - 81%.

Споделяне

Още по темата

Още от България