Българите в Молдова искат автономия

Българите в Република Молдова искат административна и културна автономия, съобщават румънските всекидневници "Гъндул" и "Адевърул".

Съветът на град Тараклия в Молдова, който е населен предимно с етнически българи, е изпратил писмо до властите в Кишинев, с което иска административна и културна автономия, отбелязва в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Писмото е прието единодушно от съвета и е изпратено в контекста на честването на 200 години от основаването на града, което се отбелязва на 6 май.

Според подписалите документа регионът би трябвало да има специален статут заради българското население там и може да бъде признат официално за център на българите в Молдова.

В писмото се говори не само за културна автономия, но и за административна, и се предлага българският език да бъде втори официален език в региона.

Искането на българите от Молдова идва след като в началото на миналата седмица гагаузката общност поиска автономия.

През 2012 г. руската общност от региона Бълц също поиска автономия.

Румъния следи внимателно развитията в съседна Молдова. От 1918 г. до 1940 г. днешна Молдова е влизала в състава на румънската държава. Молдовските граждани имат право да възстановят румънското си поданство, изгубено след преминаването на тези територии в СССР.

По данни на Националната агенция по въпросите на гражданството в Румъния молби за получаване на румънско поданство са подали над 450 000 молдовски граждани през последните 20 години. 320 000 от тях вече са получили румънски паспорти, а останалите ще ги получат скоро.

Споделяне

Още от България