Българите в Молдова искат от Русия търговски преференции

Българите в Молдова искат от Русия търговски преференции
Българите в Молдова чакат подкрепа от Русия - молдовският Тараклийски район иска да получи от Москва същите търговски преференции като съседна автономна Гагаузия, информира агенция РЕГНУМ в материал за третия републикански събор на молдовските българи.
 
В проявата, състояла се в град Тараклия на 24 май - Деня на славянската писменост, участваха като почетни гости посланикът на София в Кишинев Петър Вълов, и башканът на Гагаузия - лидер на този регион, Ирина Влах. 
 
Обсъден бе проект, предвиждащ Тараклийско да получи статут на етническо-културен район. По инициатива на Фьодор Сабий, председател на българската общност в Молдова, съборът взе решение да отправи до висшето ръководство на Русия молба да предостави на стопанските субекти от Тараклийски район същите преференции, каквито има вече Гагаузкият автономен район на Молдова.
 
Винарните и селскостопанските предприятия в Тараклийско изгубиха традиционните си руски пазари заради необмислени политически действия от страна на молдовската власт. Затова днес "районът е в много тежко икономическо положение", цитира РЕГНУМ думи на Сабий.
 
Съборът подкрепи единодушно неговото предложение общността да отправи молба към руското държавно ръководство "да ни подкрепи - нас, потомците на онези български колонисти, на които Руската империя помогна да се заселят на тези земи". 
 
През 2013-2014 г. руските контролни органи Роспотребнадзор и Росселхознадзор забраниха във федерацията да се внасят основни стоки от молдовския износ - алкохол, месо, плодове и зеленчукови консерви, тъй като не отговарят на изискванията за сигурност и поради зачестилите опити за реекспорт в Русия на продукция от ЕС, маскирана като молдовска. По-късно обаче Росселхознадзор освободи от това ембарго всички компании от Приднестровието и избирателно - повечето предприятия в Молдова и Гагаузия, напомня агенцията.
Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?